Στην γραμμή παραγωγής του Opel Ampera-e [vid]

Όπως το αδερφάκι του Chevrolet Bolt EV, το Opel Ampera-e κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της GM στο Orion, Michigan…

Οι παραγγελίες για το νέο μοντέλο ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες στη Νορβηγία, μία χώρα πλήρως οργανωμένη για τις απαιτήσεις της ηλεκτρικής μετακίνησης, και έχουν κιόλας ξεπεράσει τα 3.400 οχήματα. Καθώς το Ampera-e ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Ελβετία θα θέλαμε να κάνουμε μία ανασκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών του με έμφαση στο συνδυασμό μπαταρίας υψηλής τεχνολογίας, συστημάτων υποστήριξης και ψηφιακής συνδεσιμότητας.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel έχει αυτονομία 520 km μετρημένη με βάση τον κύκλο NEDC με μία γεμάτη μπαταρία. Όμως το Opel Ampera-e προσφέρει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα μετρημένο στον πιο ρεαλιστικό κύκλο οδήγησης WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure): βάσει αυτής της δοκιμής, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι μία συνδυασμένη αυτονομία WLTP φτάνει περίπου τα 380 km. Ασφαλώς η αυτονομία σε καθημερινή χρήση θα διαφέρει και εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά κάθε οδηγού, όσο και από εξωγενείς παράγοντες.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 60 kWh αποτελείται από 288 κυψέλες διατεταγμένες σε οκτώ υπό-μονάδες των 30 και δύο των 24 κυψελών. Ολόκληρη η συστοιχία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κάτω μέρους του αμαξώματος, για εξοικονόμηση χώρου και εγγυημένη ασφάλεια. Μία φόρτιση 30-λεπτών σε δημόσιο ταχυφορτιστή 50 kW DC θα προσθέσει επιπλέον αυτονομία 150 χλμ., ενώ η Opel προσφέρει εγγύηση έως οκτώ χρόνων ή 160.000 χλμ. για το σύστημα της μπαταρίας.

Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ισοδυναμεί με 150 kW/204 PS. Έτσι το Opel Ampera-e έχει επιτάχυνση 0-50 χλμ./ώρα σε 3,2 δλ. με ένα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα προς όφελος της συνολικής αυτονομίας. Το Ampera-e μήκους 4,17 μέτρα προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για μέχρι πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών 381 λίτρα (1.274 με τα καθίσματα αναδιπλωμένα), περισσότερο από αρκετά μοντέλα της κατηγορίας.

Exit mobile version