Ανοίγει ο δρόμος για αυτόνομα οχήματα χωρίς τιμόνια στις ΗΠΑ

Προετοιμαζόμενες να υποδεχτούν τα μελλοντικά, πλήρως αυτόνομα οχήματα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την αλλαγή της νομοθεσίας τους αναφορικά με τις οδικές μεταφορές.

Μέχρι τώρα θέματα ασφάλειας απαγορεύουν σε οποιοδήποτε όχημα να κινείται χωρίς τιμόνι, πεντάλ και καθρέφτες, σε δημόσιους δρόμους. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν αρκετοί ακόμα περιορισμοί, που θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη οδηγού, που ελέγχει ένα όχημα. Η NHTSA (National Highway, Traffic Safety Administration) ωστόσο, προχώρησε πρόσφατα σε μία σημαντική κίνηση, να ζητήσει επαναπροσδιορισμό των στάνταρ ασφαλείας που ενέχει η αμερικάνικη νομοθεσία. Την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε μία αναφορά 80 σελίδων με την ονομασία Automated Vehicles 3.0 η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα υπάρχοντα μέσα ασφαλείας (εννοώντας προφανώς ορισμένα μέρη ελέγχου των αυτοκινήτων, όπως το τιμόνι) λειτουργούν ως «ακούσιος κανονιστικός φραγμός στην καινοτομία».

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι καιρός που πιέζουν αρκετές εταιρίες, είτε μιλάμε για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η GM, είτε για μικρότερες όπως η Waymo, που θέλουν να προωθήσουν τις πατέντες και τα προϊόντα τους επάνω στην αυτόνομη οδήγηση. Από την πλευρά της, η αμερικάνικη κυβέρνηση δείχνει να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία, καθώς αναμφίβολα η αυτόνομη οδήγηση -σε βάθος χρόνου- θα γίνει πολύ πιο ασφαλής, σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, μειώνοντας δραματικά τα τροχαία και τους θανάτους στο δρόμο.

Exit mobile version