Αλλάζει ταχύτητα… η Ικαρία και λύνει το ενεργειακό της ζήτημα

Αλλάζουν τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη της Ικαρίας, με τα εγκαίνια του υβριδικού ενεργειακού έργου προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την κωδική ονομασία Ναέρας και δείχνει το δρόμο προς την εκμετάλλευση των δώρων της φύσης (αέρα και νερό).

Πλέον το νησί είναι απόλυτα αυτάρκες σε ό,τι αφορά την ενέργεια και θα καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες ελέω καλοκαιριού. Σε πρόσφατη επίσκεψη μας, στο νησί με αφορμή το έργο, που ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας και στη διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της  ΔΕΗ Α.Ε., έγινε σαφές ότι το ενεργειακό ζήτημα λύνεται οριστικά για το νησί, ενώ το εν λόγω έργο θα γίνει και πυρήνας διάδοσης και για άλλα αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Λίγια λόγια για το έργο

Ο Ναέρας αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα:

Υβριδική ενέργεια

Ο ΜΥΗΣ Προεσπέρας παράγει ενέργεια από την υπερχείλιση του παλαιού Φράγματος στο Πέζι. Λειτουργεί μόνο κατά τη μη αρδευτική περίοδο(Οκτώβριος-Απρίλιος). Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,το νερό κυκλοφορεί μεταξύ της Άνω και της Κάτω Δεξαμενής μέσω 12 αντλιών και 2 αγωγών (προσαγωγούκαι καταθλιπτικού) και παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας, που διοχετεύεται στο δίκτυο του νησιού.

Η βασική παραγωγή υβριδικής ενέργειας του Έργου προκύπτει από το γεγονός ότι για τη λειτουργία του Αντλιοστασίου αξιοποιείται η αιολική ενέργεια, που παράγεται από το Αιολικό Πάρκο στη Στραβοκουντούρα. Η ενεργειακή τροφοδότηση του Αντλιοστασίου συνιστά αποθήκευση ενέργειας (μπαταρία), διότι η αιολική ενέργεια του Αιολικού Πάρκου δεν απορροφάται από το Έργο, αλλά, «αποθηκευόμενη» στο νερό που μεταφέρεται από την Κάτω στην Άνω Δεξαμενή, θα αποδοθεί τελικά στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού μέσω του ΜΥΗΣ Κάτω Προεσπέρας με τη μορφή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται συνεπώς για έναν επιτυχημένο συνδυασμό δύο βασικών ΑΠΕ –τηςαιολικής και της υδροηλεκτρικής– που δημιουργεί την υβριδική ενέργεια.

Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι ο Ναέρας θα παράγει συνολική καθαρή ενέργεια της τάξεως των 9,8 GWh/έτος, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-6

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-7

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-8

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-5

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-4

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-1

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-2

  • Υβριδικό-Ενεργειακό-Έργο-Ικαρίας-ΝΑΕΡΑΣ-3

Exit mobile version