Τι είναι η αστική ευθύνη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου; Πότε δε μας καλύπτει;

Τι είναι αστική ευθύνη έναντι τρίτων που κάθε ασφάλεια υποχρεούται να συμπεριλαμβάνει σε κάθε συμβόλαιο που υπογράφει κάθε ιδιοκτήτης οχημάτων;

Όλοι νομίζουμε ότι είναι κάτι απλό και δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Για το λόγο αυτό η ένωση εργαζομένων καταναλωτών σημειώνει τα εξής:

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης, καλύπτει τον κύριο του αυτοκινήτου, τον κάτοχό του και κάθε οδηγό ή προστηθέντα στην οδήγηση ή υπεύθυνο του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, εάν προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητά τους. Δεν καλύπτονται όσοι προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα, οδηγώντας αυτοκίνητο που έχει προηγουμένως κλαπεί ή αποκτηθεί με χρήση βίας, καθώς και όποιος προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με πρόθεση.

Αντίθετα, καλύπτεται η αστική ευθύνη έναντι τρίτων, του κυρίου ή κατόχου του αυτοκινήτου, για ατύχημα που προκλήθηκε κατά την οδήγησή του ύστερα από κλοπή ή απόκτηση του με τη βία (από εκείνον δηλαδή που το έκλεψε ή το απέκτησε με βία), εκτός εάν ο ασφαλιστής, αποδείξει ότι γνώριζαν πως το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από το νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα και παρόλα αυτά, συγκατατέθηκαν να μεταφερθούν με αυτό.

Σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου για την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία, αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που έχει προκληθεί σε τρίτους, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, με υπαιτιότητα του οδηγού, του κατόχου, του κυρίου του αυτοκινήτου και όποιων άλλων προσώπων καλύπτονται από τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από ενδεχόμενο τροχαίο ατύχημα, καλύπτουν την ευθύνη λόγω θανάτου, σωματικής βλάβης και ζημιών σε πράγματα των τρίτων, καθώς και της χρηματικής ικανοποίησης για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη.

Ως «τρίτοι», θεωρούνται και οι επιβαίνοντες στο όχημα που προκάλεσε το ατύχημα. Δε θεωρούνται «τρίτοι» και δεν αποζημιώνονται, ο ίδιος ο ασφαλισμένος -αν επιβαίνει στο όχημα- και ο οδηγός του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που:

Exit mobile version