Μία Ferrari F40 με μόλις 4.600 χιλιόμετρα

Ο μύθος της F40 μεγαλώνει συνεχώς αφού λιγοστεύουν τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση όπως αυτό που δημοπρατείται ήδη.

Η Ferrari F40 ήταν γνωστή για τις σούπερ επιδόσεις της και τον V8 με τα διπλά turbo. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1987-1992 σε μόλις 1.311 αυτοκίνητα, αλλά σήμερα βρίσκονται πολύ λίγα στην κατάσταση όπως αυτή που βλέπετε.

Η συγκεκριμένη F40 κατασκευάστηκε το Φεβρουάριο του 1989 και αφού άλλαξε ιδιοκτήτες από την Γερμανία στην Ιαπωνία, κατέληξε στις ΗΠΑ όπου πωλείται μέσω της πλατφόρμας bringatrailer.com. Ήδη η δημοπρασία «τρέχει» πάνω από το 1,5 εκατομμύριο δολάρια και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.

Η Ferrari F40 έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που ξεπέρασε τα 300 χλμ./ώρα. Ήταν το αυτοκίνητο που συνέχιζε τον θρύλο της 308 GTB και ο αντικαταστάτης της 288 GTO Evoluzione και το πρώτο για την Ferrari με αμάξωμα κατασκευασμένο σχεδόν ολικά από κάρμπον και κέβλαρ.

Ο πρώην σχεδιαστής του οίκου Pininfarina, ο Leonardo Fiovaranti είχε πει πως η σχεδίαση της F40 εξέφραζε όλη την τεχνολογία μέσα από την ταχύτητα, την ελαφρότητα και την απόδοση του σασί. Ο πολλά χρόνια δοκιμαστής της μάρκας Dario Benuzzi είχε πει πως «το κράτημα του αρχικού πρωτότυπου μοντέλου δεν ήταν καλό.

Η τούρμπο δύναμη του μοτέρ απαιτούσε ένα καλύτερο σασί και μία μελετημένη αεροδυναμική για τις υψηλές ταχύτητες, όπως και έγινε μέσα από συνεχείς βελτιώσεις. Δεν είχε ηλεκτρονικά, ούτε καν υποβοήθηση στο τιμόνι για να προσφέρει απίστευτη γνήσια απόλαυσή».

Κεντρομήχανη, με διπλά ψαλίδια, με πίσω κίνηση, με διπλό turbo, με 5άρι μηχανικό σασμάν, 0-100 περίπου στα 4,0 δευτερόλεπτα και με τελική πάνω από 320 χλμ./ώρα, o V8 των 2,9 λίτρων απέδιδε 478 άλογα. Ζύγιζε μόλις 1.100 κιλά. «Χάρη στην προηγμένη της τεχνολογία η F40 ήταν η πρώτη Ferrari παραγωγής που μπορούσε να ξεπεράσει τα 320 χλμ./ώρα» είχε δηλώσει ο επικεφαλής ειδικών προγραμμάτων Ermanno Bonfiglioli.

Exit mobile version