Smart #3 Pro+ [test drive]

Αν το smart #1 κατάφερε να μας «σοκάρει» με την ηλεκτρική και SUV φύση του, το μεγαλύτερο #3 έρχεται να σφραγίσει τα νέα δεδομένα της εταιρείας, που δε θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.

Στη δοκιμή του μικρού SUV της smart είχαμε μία πρώτη εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουμε πλέον από τη σύμπραξη της κινέζικης Geely με τη Mercedes. Όχι, ότι οι άνθρωποι της εταιρείας το είχαν κρυφό, αλλά άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια.

Ότι τα smart πλέον ούτε… βενζίνη δέχονται, ούτε λιλιπούτεια αυτοκίνητα πόλης είναι, ούτε σκοπεύουν να ξεχυθούν κατά χιλιάδες στην ελληνική αγορά όπως συνέβαινε επί μία εικοσαετία.

Τα smart όπως μας έδειξε το #1 είναι SUV με premium προσανατολισμό, αμιγώς ηλεκτρικά και φέρουν μπόλικες τεχνολογίες και gadgets όπως αρέσκονται να εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους οι Κινέζοι.

Το #3 λοιπόν κατατάσσεται στα C SUV, με μήκος που φθάνει τα 4,4 μέτρα, πλάτος 1,844 μέτρα και ύψος 1,556 μέτρα, ενώ δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να διακρίνεις την κουπέ πινελιά που δίνει η κλίση της οροφής στο όλο αποτέλεσμα.

Το κομψό SUV κάνει αισθητή την παρουσία του με την εξαιρετικά λεπτή LED μπάρα κατά μήκος της μάσκας και τα φωτιστικά σώματα που μοιάζουν με όμορφα μάτια, ενώ και στο πίσω μέρος η ενιαία LED λωρίδα ενώνει τα φώτα με περίτεχνο σχεδιασμό χωρίς να υπερβάλλει.

Οι άνθρωποι της smart δεν άφησαν στην τύχη της τη φινέτσα και τις έξυπνες λεπτομέρειες, όπως το άνοιγμα του χώρου αποσκευών που γίνεται μέσω αφής του κύκλου μέσα στο logo.

Γενικά θα λέγαμε πως σε κερδίζει από όποια γωνία και αν το κοιτάξεις (από το πλάι αρέσουν οι 19άρες ζάντες, οι αναδυόμενες λαβές και η έλλειψη πλαισίων από τα παράθυρα), με τη σχεδίαση να είναι από τα δυνατά σημεία του νεοφερμένου ηλεκτρικού SUV.

Στο εσωτερικό η υπογραφή της Mercedes-Benz είναι σαφώς περισσότερο αισθητή σε σχέση με την εξωτερική όψη. Ψηφιακός πίνακας οργάνων μεγέθους 9,2 ιντσών, multimedia αφής 12,8 ιντσών, διακόπτες μη φυσικοί και όμορφοι «κυριλάτοι» αεραγωγοί, συνθέτουν το σκηνικό της πρώτης εικόνας.

Η πρώτη οθόνη παρέχει πλούσια πληροφόρηση και χρήσιμα γραφικά με πεζούς ή οχήματα που πλησιάζουν.

Η οθόνη πολυμέσων, εκτός από σούπερ ανάλυση και συνδεσιμότητα, έχει όμορφα γραφικά και ευχάριστη νότα όπως η λεοπάρδαλη που παίζει όσο γεμίζει το δεξί μέρος με το χρώμα της (στο #1 μας έκλεινε το μάτι αντίστοιχα η αλεπού), ενώ και η τρισδιάστατη γη δίνει έναν πρόσχαρο τόνο όσο βρισκόμαστε στην καμπίνα του μεσαίου smart.

Οι ποτηροθήκες, οι χώροι για μικρά αντικείμενα (ψυγείο κάτω από το υποβραγχιόνιο) και οι ευκολίες (δύο θύρες type C) είναι σε αφθονία, ενώ και οι διαθέσιμες ανέσεις για πέντε επιβάτες είναι ικανοποιητικές, με απουσία μάλιστα τούνελ στα πόδια του μεσαίου επιβάτη πίσω.

Ο κουπέ σχεδιασμός ίσως ζορίζει ελάχιστα κάποιον ψηλό επιβάτη, ωστόσο η πανοραμική (μη σκιαζόμενη) οροφή κάνει τα πράγματα πιο ευάερα ή μάλλον ευήλια για όλους τους συνταξιδιώτες.

Για τις αποσκευές, τα 370 λίτρα (1.160 λίτρα όταν πέσουν τα καθίσματα) θεωρούνται ικανοποιητικά αλλά όχι πολλά για ένα SUV στα 4,4 μέτρα. Με τα επιπλέον 15 λίτρα του frunk κάτω από το καπό να δίνουν λύση, τουλάχιστον για τα καλώδια ή κάτι με ανάλογο όγκο. 

Ο δεύτερος κατά σειρά λοιπόν εκπρόσωπος της εταιρείας κινείται όπως αναφέραμε αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα το μοντέλο δοκιμής μας Pro+ εφοδιάζεται με σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μονίμου μαγνήτη, τοποθετημένο στον πίσω άξονα (εξού και η πίσω κίνηση) με απόδοση 272 ίππους (200 kW) και 343 Nm ροπή.

Είναι πολύ παραπάνω από εκρηκτικό SUV παρά τα 1.780 κιλά του, αφού χρειάζεται μόλις 5,8 δευτερόλεπτα για τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Φυσικά, η σπιρτάδα του #3 εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη ρύθμιση ανάμεσα στα Eco Sport ή Comfort, με την πρώτη πάντως να αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να γράψουμε μπόλικα χιλιόμετρα αυτονομίας.

Συγκεκριμένα, στα χέρια μας είδαμε 360-370 χιλιόμετρα μεικτής χρήσης συνολικά, με κατανάλωση 17,9 kWh/100 χλμ. που είναι ένας πολύ καλός αριθμός (ανάκτηση στο max S pedal), με την επιλογή του Sport βέβαια ή το ταξίδι σε εθνική αρτηρία να μειώνει και άλλο αυτό τον αριθμό.

Η μπαταρία τεχνολογίας NCM έχει χωρητικότητα 66 kWh (που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη) με τη διαδικασία της φόρτισης της πάντως από χωρητικότητα 10% σε 80% να διαρκεί μόλις 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή ισχύος 150 kW.

Αν και στο μάτι δηλαδή το smart #3 δείχνει ένα… αθώο premium SUV για ατσαλάκωτες βόλτες, στην πραγματικότητα είναι ένα κουπέ κομψό ηλεκτρικό με… άγριες διαθέσεις. Και σε αυτή τη λογική η ρύθμιση της ανάρτησης (MacPherson εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω) είναι σχετικά σφιχτή.

Κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους δίνει μεγάλο αέρα σιγουριάς και στιβαρότητας σε κλειστές διαδρομές με το πόδι βαθιά στο δεξί πεντάλ.

Όχι ότι και στην πόλη θα δυσαρεστήσει τους επιβάτες όταν περνά μοιραία από λακκούβες, αλλά η συνολική συμπεριφορά έχει μία έφεση θα λέγαμε στο σπορ στοιχείο.

Και πάμε τώρα να δούμε τα οικονομικά. Τα νέα δεδομένα μας βάζουν σίγουρα προβληματισμό αν πρέπει να μαντέψουμε την πολιτική της εταιρείας σε αυτό το κομμάτι.

Από τη μία έχουμε ένα ολόφρεσκο και δυναμικό μεσαίο ηλεκτρικό SUV με το όνομα smart και premium κορδέλα, άρα πρέπει να περιμένουμε τα ανάλογα χρήματα. Και από την άλλη, η κινέζικη φύση του μας κάνει να αισιοδοξούμε για κάτι πιο προσιτό.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και ίσως προς το «value for money» θα λέγαμε, αφού το #3 ξεκινά από 40.900 ευρώ για την έκδοση Pro, χωρίς να υπολογιστεί πιθανή κρατική επιδότηση.

Δηλαδή 4.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το μικρότερο #1 και 15.000 ευρώ περίπου λιγότερα σε σχέση με το κορυφαίο τετρακίνητο #3 Brabus των 428 ίππων.

Ποσά τσουχτερά και δυσανάλογα με τα smart του παρελθόντος, φυσιολογικά όμως σύμφωνα με το πνεύμα και τις τάσεις της εποχής. 

Διαβάστε περισσότερα για τα smart

smart #3 272 PS 66 kWh – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΩΣΗΣ
Τύπος, τροφοδοσία Σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη
Μέγιστη ισχύς, ροπή 200 kW (272PS), 343 Nm
Θέση Στον πίσω άξονα, εγκάρσια τοποθέτηση
Μπαταρία NMC 66 kWh (62 net), 11 kW (on-board charger), υγρόψυκτη
Θέση Στο κέντρο και κάτω από το δάπεδο
Χρόνος φόρτισης Σε Wallbox (7,4 kW): 7,5 ώρες
Μέγιστη φόρτιση AC: 22 kW σε 3 ώρες
μέγιστη ταχυφορτιστή DC: 150 kW σε 30 λεπτά 0-80%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 5,8 sec
Τελική ταχύτητα 180 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Εργοστασιακή WLTP, Μέση δοκιμής 16,8 kWh/100 km, 17,9 kWh/100 km
Εργοστασιακή αυτονομία 435 km (WLTP)
Χωρητικότητα μπαταρίας 66 kWh (62 net)
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 370 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή
Εκπομπή CO2 0 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο 1 σχέσης
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα ΜacPherson / Πολλαπλοί σύνδεσμοι
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/ δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση  Michelin Primacy 4, 235/45 R19
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4.440 × 1.844 × 1.556 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1.585 / 1.590 mm
Μεταξόνιο 2.785 mm
Χώρος αποσκευών 370-1.160 lt (frunk: 15 lt)
Απόβαρο 1.780 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 40.900€
Φωτογραφίες: Νίκος Μαρινόπουλος
Exit mobile version