Νέας γενιάς οθόνες αφής

Multi-Touch Gestures for all Vehicles Classes Smartphones Continental works on a Tapestry of Infrared Light (2)

Ολο και καλύτερες θα γίνονται οι οθόνες αφής (touch screen), οι οποίες έχουν πλέον καθιερωθεί σχεδόν σε κάθε νέο μοντέλο που βγαίνει από την παραγωγή…

H Continental εξελίσσει νέας τεχνολογίας οθόνες αφής, των οποίων η λειτουργία βελτιώνεται με τεχνολογία από υπέρυθρες ακτίνες. Σε αντίθεση με τις συμβατικές οθόνες αφής (χωρητικής ή τεχνολογίας αντίστασης, όπου το ελεγχόμενο πεδίο από ηλεκτρόνια μεταβάλλεται με την αφή ή με άψυχο αντικείμενο, αντίστοιχα), την οθόνη της Continental καλύπτει ένα αόρατο πλέγμα από υπέρυθρες. Οι ακτίνες παίζουν τον ρόλο του αισθητήρα και ανάλογα με την κίνηση του/των δαχτύλων αναγνωρίζεται η θέση πάνω στην οθόνη.

Η εν λόγω τεχνολογία έχει το πλεονέκτημα πως επιτρέπει την χρήση ακόμη και αν ο χρήστης φοράει γάντια, ή ακόμη και με την χρήση γραφίδας (κάτι που επιτρέπουν μόνο οι touch-screen αντίστασης). Ουσιαστικά, η ιδέα της Continental -όταν εφαρμοστεί σε μία χωρητική οθόνη- συνδυάζει το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αντίστασης για χειρισμό και έλεγχο με άψυχο υλικό. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως ο νέος τύπος οθόνης έχει μικρότερο κατασκευαστικό κόστος, επιτρέποντας τον χειρισμό με χειρονομίες μεγέθυνσης, σμίκρυνσης κ.α.

Βέβαια, το θέμα είναι πόσο ακριβές και αξιόπιστη θα είναι η οθόνη υπέρυθρων σε σχέση με τις υπάρχοντες αντίστασης και χωρητικής τεχνολογίας. Πάντως, η Continental δηλώνει πως οι νέες touch-screen θα είναι έτοιμες για διάθεση στους κατασκευαστές αυτοκινήτων έως το 2017, με μικρό κόστος για τοποθέτηση ακόμη και στα φτηνότερα μοντέλα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Continental έχει εξελίξει και το εντυπωσιακό χειριστήριο αφής που συναντάμε στο εσωτερικό της νέας C-Class, της V-Class κ.α.

Exit mobile version