Μπαταρίες που φορτίζουν σε χρόνο “dt”;

ev1

Στις παρακάτω γραμμές επισυνάπτω μία ενδιαφέρουσα είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου. Μήπως τελικά πρόκειται να επιλυθεί το ζήτημα με την επαναφόρτιση των μπαταριών; Αν, ναι, τότε θα αλλάξει το σκηνικό στον τομέα της αυτοκίνησης; Θα δούμε αυτοκίνητα ηλεκτρικά που θα ανεφοδιάζονται σε 10 λεπτά; Θα δικαιωθεί το EV (Electrical Vehicle); Θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο οι εταιρίες υγρών καυσίμων που προφυλάγουν με κάθε τρόπο θα συμφέροντα τους εδώ και περισσότερο απο έναν αιώνα; Πως θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν απανωτά EV σε διάφορες εκθέσεις; Ελάτε να το συζητήσουμε…

Διεθνή αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση ερευνητών από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ στις ΗΠΑ ότι κατάφεραν να εφεύρουν μια νέα τεχνολογία, που επιτρέπει την κυριολεκτικά στιγμιαία πλήρη φόρτιση (ή και αποφόρτιση) μιας μπαταρίας λιθίου. Οι νέες μπαταρίες επίσης θα είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και θα διαρκούν περισσότερο. Σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, επειδή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ήδη γνωστά υλικά, αναμένεται να υλοποιηθεί σε μαζική κλίμακα και να βγει στην αγορά σε δύο έως τρία χρόνια από σήμερα.

Οι σημερινές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου (που είναι πλέον οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες μπαταρίες στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές) μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έτσι να έχουν μεγάλη διάρκεια λειτουργίας, αλλά είναι αργές στην επαναφόρτισή τους. Η βραδύτητα αυτή οφείλεται στην αργή κίνηση των ιόντων λιθίου που μεταφέρουν την ενέργεια μέσα στη μπαταρία και η ομάδα του ΜΙΤ κατάφερε ακριβώς να επιταχύνει αυτή την κίνηση χρησιμοποιώντας ως υλικό μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού άλατος σιδήρου. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” και έγινε από τον καθηγητή Γκέρμπραντ Σέντερ του ΜΙΤ, επιτρέπει την επαναφόρτιση μιας μικρής μπαταρίας κινητού τηλεφώνου μέσα σε δέκα μόνο δευτερόλεπτα, ενώ η επαναφόρτιση μιας μεγάλης μπαταρίας ηλεκτρικού υβριδικού αυτοκινήτου θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά έναντι έξι ως οκτώ ωρών σήμερα.

Η νέα εφεύρεση μπορεί να έχει καθοριστική εφαρμογή στα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τονώνοντας την αγορά τους, καθώς η επαναφόρτισή τους θα είναι άμεση, αλλά να οδηγήσει επίσης σε μια νέα γενιά επαναφορτιζόμενων μπαταριών, που θα φορτίζονται σε ελάχιστα λεπτά παρά σε ώρες. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι ένας φορητός υπολογιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο θα φορτίζουν πια τις μπαταρίες τους σε ελάχιστο χρόνο, ενώ θα είναι εφικτό να έχουν ακόμα μικρότερες διαστάσεις. Ο Γκέρντερ ήδη παραχώρησε σε δύο εταιρίες τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Exit mobile version