Χρηστικό: Πως μπορώ να φορτίσω μία πεσμένη μπαταρία;

Δεν ανοίγουν οι πόρτες με τον τηλεχειρισμό; Βάζετε το κλειδί στον κινητήρα και δεν ανάβουν καν τα λαμπάκια στο ταμπλό; Κάτι δεν πάει καλά με τη μπαταρία σας.

Όπως είναι γνωστό η μπαταρία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του αυτοκινήτου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση. Η διάρκεια ζωής της περιορίζεται σε λίγα χρόνια και γι’ αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο κατασκευαστής και όχι να παραμένει στη θέση της μέχρι να παραδώσει το πνεύμα.

Στην περίπτωση που η μπαταρία υπερβεί το όριο ζωής της και «τελειώσει» όπως και στην άλλη περίπτωση, που αφήσατε το αυτοκίνητο πολλές ώρες με τα αλάρμ ή τα φώτα αναμμένα, είναι πιθανό να μην καταφέρετε να βάλετε μπρος. Τότε η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι να βρεθεί μία άλλη πηγή ενέργειας που θα την ενισχύσει, έστω και προσωρινά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τα καταλυτικά αυτοκίνητα κάθε σκέψη για εκκίνηση του κινητήρα με ταχύτητα απαγορεύεται, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον καταλύτη. Συνεπώς η μόνη λύση είναι η λήψη ρεύματος μέσω καλωδίων ρευματοδοσίας από την μπαταρία ενός άλλου αυτοκινήτου. Τα καλώδια που απαιτούνται για αυτό τον σκοπό μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου, καθώς και από πρατήρια καυσίμων. Εδώ μην τσιγκουνευτείτε διότι με φτηνά καλώδια θα μπλέξετε χειρότερα (δεν θα φορτίζουν ή στην χειρότερη θα υπερθερμανθούν).

Συνήθως ο χρωματισμός των καλωδίων είναι κόκκινος και μαύρος για τον θετικό και αρνητικό πόλο αντίστοιχα. Τώρα, όταν η άδεια μπαταρία είναι πάνω στο αυτοκίνητο έχουμε γυρίσει από πριν τον διακόπτη στην θέση “off”. Φροντίζουμε κανένα σημείο των δύο οχημάτων να μην ακουμπά (π.χ. οι πόρτες). Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Προσοχή, δεν θα πρέπει να κάνετε σύνδεση του μαύρου καλωδίου απευθείας στον αρνητικό πόλο της άδειας μπαταρίας διότι η μονάδα διαχείρισης ενέργειας και κάποια εγκεφαλάκια κινδυνεύουν να καούν!

Τώρα μπορείτε με κάνετε μία μεγάλη βόλτα με το “πεσμένο” αυτοκίνητο για να φορτίσει μέχρι την επόμενη μέρα το αργότερο που θα επισκεφτείτε το ηλεκτρολογείο. Πάντως, φροντίστε το συντομότερο δυνατό να ελέγξετε την μπαταρία σας και αν χρειαστεί να την αλλάξετε με μία καινούρια, ίδιων χαρακτηριστικών.

Συνοψίζοντας…

Με απλά λόγια για την φόρτιση κάνουμε τα εξής αν υποθέσουμε πως έχουμε ένα φορτισμένο όχημα (Α) και ένα άδειο (Β). Στο (Α) και τα δύο καλώδια είναι συνδεμένα στους πόλους της μπαταρίας:

1-> Συνδέουμε το κόκκινο καλώδιο του (Α) με το κόκκινο πόλο της μπαταρίας του (Β)
2-> Συνδέουμε το μαύρο από το (Α) στην γείωση ή στο ειδικό σημείο του (Β) και όχι στον πόλο της μπαταρίας!
3-> Βάζουμε μπροστά μόνο το (Α) και περιμένουμε 5 λεπτά
4-> Βάζουμε μπροστά το άδειο (Β) και περιμένουμε 1 λεπτό
5-> Αφαιρούμε από το (Β) το μαύρο καλώδιο και τελευταίο το κόκκινο
6-> Κάνουμε μία βόλτα κανά μισάωρο με το (Β) για να φορτίσει

Τι πρέπει να κάνουμε όταν άδειασει η μπαταρία του αυτοκινήτου μας;
Exit mobile version