Αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού και της αντλίας νερού του αυτοκινήτου σου

O ιμάντας χρονισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του αυτοκινήτου. Είναι υπεύθυνος για τη ακριβή ρύθμιση της κίνησης των βαλβίδων και των εμβόλων στον κινητήρα. Διασφαλίζει τον συγχρονισμό της περιστροφής των εκκεντροφόρων και των στροφαλοφόρων αξόνων.

Στα μοντέρνα οχήματα, χρησιμοποιείται επίσης για την καθοδήγηση της αντλίας νερού. Αν και η πλειοψηφία των ιμάντων χρονισμού σε νέα αυτοκίνητα φτιάχνεται για να διαρκέσει τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου, ίσως να κάτι  κάποια στιγμή αυτό το εξάρτημα να χρειαστεί η αντικατάσταση. Αν και αυτή η εργασία αυτή πραγματοποιείται κυρίως από έναν εξειδικευμένο μηχανικό αυτοκινήτου, μπορείς, επίσης, να το κάνεις μόνος σου αν διαθέτεις τις απαραίτητες δεξιότητες και έχεις την κατάλληλη καθοδήγηση. Πολύ συχνά, μαζί με τον ιμάντα χρονισμού γίνεται και η αντικατάσταση της αντλίας νερού. Μπορείς να λάβεις υπόψη τα παρακάτω: 

Βήμα 1: Προετοιμασία

Αρχικά, προετοίμασε το αυτοκίνητο και τον χώρο που θα κάνεις τις εργασίες. Η αλλαγή του ιμάντα χρονισμού και της αντλίας νερού μπορεί να διαρκέσει από 1-3 ώρες, ανάλογα με την εμπειρία που διαθέτεις. Επομένως, βεβαιώσου ότι έχεις τον χρόνο και τον χώρο για να ολοκληρώσεις τις εργασίες. Κάνε τα εξής πριν ξεκινήσεις:

Οδηγίες βίντεο για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού από το AUTODOC CLUB

Βήμα 2: Αφαίρεση ιμάντων

Ο ιμάντας βεντιλατέρ και ο ιμάντας υδραυλικού τιμονιού βρίσκονται δίπλα στο κάλυμμα στο οποίο βρίσκεται ο ιμάντας χρονισμού και η αντλία νερού, επομένως θα πρέπει να αφαιρέσεις αυτούς πρώτα. Ακολούθησε τα παρακάτω για να βγάλεις τους ιμάντες:  

Βήμα 3: Αφαίρεση του καπακιού χρονισμού

Το καπάκι χρονισμού καλύπτει τον ιμάντα χρονισμού και την αντλία νερού, επομένως θα πρέπει να το αφαιρέσεις. Τώρα που αφαίρεσες τους ιμάντες και η τροχαλία του στροφαλοφόρου έχει χαλαρώσει, αυτή θα σου φανεί κάτι αρκετά απλό. Δες πώς γίνεται:

Βήμα 4: Βάλε σημάδια στους οδόντες

Πριν χαλαρώσεις την τροχαλία και αφαίρεσεις τον ιμάντα χρονισμού, είναι πολύ καλή ιδέα να βάλεις σημάδια στους οδόντες (οδοντωτά γρανάζια). Αυτό θα κάνει την επανασυναρμολόγηση πολύ πιο εύκολη, καθώς οι οδόντες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν τέλεια για να εξασφαλίσουν καλή απόδοση του κινητήρα. Θα πρέπει να βάλεις σημάδια στις παρακάτω περιοχές:

Βήμα 5: Αφαίρεση του ιμάντα χρονισμού

Δες πώς μπορείς να αφαιρέσεις τον ιμάντα χρονισμού:

Βήμα 6: Αφαίρεση της αντλίας νερού

Τώρα είναι ώρα να αφαιρέσεις την αντλία νερού. Πριν το κάνεις αυτό, τοποθέτησε έναν κουβά κάτω από το αυτοκίνητο για το αντιψυκτικό που ενδέχεται να χυθεί, όταν ξεβιδώνεις την αντλία νερού. Δες τι πρέπει να κάνεις:

Βήμα 7: Επανασυναρμολόγηση

Τώρα ήρθε η ώρα να συναρμολογήσεις ξανά τον κινητήρα με την καινούρια αντλία νερού και τον ιμάντα χρονισμού. Συνιστούμε πάντα να αλλάζεις και τα δύο εξαρτήματα ταυτόχρονα. Με αυτό αυτό θα  εξοικονομήσεις, επίσης, χρόνο και χρήμα, καθώς η εργασία που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση του κινητήρα για την αντικατάσταση αυτών των εξαρτημάτων είναι χρονοβόρα και μπορεί να είναι πολυέξοδη αν πραγματοποιηθεί σε ένα συνεργείο. Παρακάτω σου συστήνουμε βήματα για την επανασυναρμολόγηση: 

Βήμα 8: Γέμισε ξανά το σύστημα ψύξης 

Το τελευταίο βήμα είναι να ξαναγεμισεις το σύστημα ψύξης με φρέσκο ​​ψυκτικό/αντιψυκτικό υψηλής απόδοσης. Για να το κάνεις αυτό, ακολούθησε τα εξής:

Exit mobile version