Ένα διαφορετικό έλκηθρο για τον Άγιο Βασίλη!

ford-ecoboost-concept-sleigh-proposes-santa

Πόσο κοστίζει σε καρότα το τάισμα εννέα τάρανδων στο ταξίδι τους για την παράδοση των δώρων; Περίπου 147.000.000 €, κατά την βρετανική Ford!

Πόσο «πράσινα» είναι τα ψεύτικα δέντρα;

Μελέτη που είχε γίνει πέρυσι από αυστραλούς ερευνητές κατέληγε πως τα ψεύτικα δέντρα -σε σχέση με τα αληθινά- που στολίζονται την εορταστική περίοδο επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Το πόρισμα της έρευνας βασίζεται στο γεγονός πως η κατασκευή ενός ψεύτικου χριστουγεννιάτικου δέντρου, που αποτελείται από συνθετικά και πολυμερή, παράγει περίπου 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αντίθετα, το ενεργειακό αποτύπωμα της διάθεσης ενός αληθινού δέντρου από την στιγμή που θα καλλιεργηθεί, θα κοπεί, θα μεταφερθεί και θα διατεθεί στην αγορά, αγγίζει μόλις τα τρία κιλά CO2. Η έρευνα καταλήγει πως η χρήση ενός ψεύτικου δέντρου είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον μόνο αν στολίζεται το ίδιο δέντρο για δύο δεκαετίες ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού περιβάλλοντος της Βικτόρια, Γκάβιν Τζένινγκς: «Κάθε ψεύτικο δέντρο θα πρέπει να στολίζεται για περίπου είκοσι χρόνια ώστε να έχει παρόμοιο ενεργειακό αποτύπωμα CO2 με ένα αληθινό».

Ο ίδιος τόνισε πως η καλύτερη λύση για το περιβάλλον είναι τα χριστουγεννιάτικα έλατα φυτεμένα σε γλάστρες ενώ στην Βρετανία υπάρχουν καλλιεργητές που νοικιάζουν εμφυτευμένα έλατα για την περίοδο των Χριστουγέννων τα οποία στο πέρας των εορτών επιστρέφονται για να φυτευτούν σε κανονικές εκτάσεις.

Exit mobile version