NEA

Ένα διαφορετικό έλκηθρο για τον Άγιο Βασίλη!

ford-ecoboost-concept-sleigh-proposes-santa

Πόσο κοστίζει σε καρότα το τάισμα εννέα τάρανδων στο ταξίδι τους για την παράδοση των δώρων; Περίπου 147.000.000 €, κατά την βρετανική Ford!

  • Το τμήμα μάρκετινγκ της Ford UK φαντάζεται ένα έλκηθρο για τον Άγιο Βασίλη όπου δεν το έλκουν τάρανδοι αλλά.. τρικύλινδροι ίπποι. Για την ακρίβεια το πρωτότυπο έλκηθρο που βλέπετε βασίζεται στο Evos Concept και εξοπλίζεται με το μικρότερο Ecoboost παραγωγής.
  • «Έχουμε υπολογίσει πως σε κάθε παράδοση δώρου σε κάθε χριστουγεννιάτικο δένδρο ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να διανύσει περίπου 200.237.360 km. Αν υποθέσουμε πως το έλκηθρο το τραβούν εννέα τάρανδοι που τρώνε καρότα τότε τα τροφεία του ταξιδιού του κοστίζουν περίπου 147 εκ. ευρώ ενώ το footprint (ενεργειακό αποτύπωμα) φτάνει τους 214.670 τόνους CO2!» λέει ο Paul Wraith, ο εμπνευστής του πρωτότυπου έλκηθρου.
  • Ποια είναι η λύση για να μειωθεί το κόστος, σύμφωνα με την Ford; Η αντικατάσταση των τάρανδων με τον 1.0 Ecoboost απόδοσης 125 PS και 170 Nm ροπής μειώνοντας το κόστος μετακίνησης κατά 90% (στα μόλις 14,7 εκ. ευρώ). Λέτε του χρόνου το έλκηθρο να μην εξοπλίζεται με Ecoboost αλλά με… ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες; Τι σου είναι το μάρκετινγκ!

Πόσο «πράσινα» είναι τα ψεύτικα δέντρα;

Μελέτη που είχε γίνει πέρυσι από αυστραλούς ερευνητές κατέληγε πως τα ψεύτικα δέντρα -σε σχέση με τα αληθινά- που στολίζονται την εορταστική περίοδο επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Το πόρισμα της έρευνας βασίζεται στο γεγονός πως η κατασκευή ενός ψεύτικου χριστουγεννιάτικου δέντρου, που αποτελείται από συνθετικά και πολυμερή, παράγει περίπου 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αντίθετα, το ενεργειακό αποτύπωμα της διάθεσης ενός αληθινού δέντρου από την στιγμή που θα καλλιεργηθεί, θα κοπεί, θα μεταφερθεί και θα διατεθεί στην αγορά, αγγίζει μόλις τα τρία κιλά CO2. Η έρευνα καταλήγει πως η χρήση ενός ψεύτικου δέντρου είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον μόνο αν στολίζεται το ίδιο δέντρο για δύο δεκαετίες ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού περιβάλλοντος της Βικτόρια, Γκάβιν Τζένινγκς: «Κάθε ψεύτικο δέντρο θα πρέπει να στολίζεται για περίπου είκοσι χρόνια ώστε να έχει παρόμοιο ενεργειακό αποτύπωμα CO2 με ένα αληθινό».

Ο ίδιος τόνισε πως η καλύτερη λύση για το περιβάλλον είναι τα χριστουγεννιάτικα έλατα φυτεμένα σε γλάστρες ενώ στην Βρετανία υπάρχουν καλλιεργητές που νοικιάζουν εμφυτευμένα έλατα για την περίοδο των Χριστουγέννων τα οποία στο πέρας των εορτών επιστρέφονται για να φυτευτούν σε κανονικές εκτάσεις.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!