ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί μειώνονται οι τιμές των υγρών καυσίμων;

Oil resources to end in 53 years according to BP

Οι λόγοι για τις χαμηλές τιμές των καυσίμων και πόσο θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα…

Τέτοιες τιμές στα βενζινάδικα έχουμε πολύ καιρό να δούμε και αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, τη στιγμή που η οικονομική κρίση σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας καλά κρατεί. Φυσικά οι χαμηλές τιμές των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου, έχουν μεσοπρόθεσμα θετικές επιπτώσεις και στο κόστος των καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης. Το ερώτημα είναι αν θα διατηρηθούν και πόσο σε αυτά τα επίπεδα, ενώ ένα δεύτερο είναι γιατί έχουν πέσει οι τιμές των καυσίμων. Η απάντηση στο πρώτο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων και από τη ζήτηση πετρελαίου από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας (κυρίως), που αναμένεται να πάρει σύντομα την ανιούσα.

saudi-arabia-opecΜια νέα παράμετρος είναι πως σε αντίθεση με το παρελθόν οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν περιορίσει την παραγωγή τους, προκειμένου τεχνητά να δημιουργήσουν έλλειψη που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Μάλιστα πρόσφατα εκπρόσωπος του OPEC, του συνδέσμου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η τιμή έπεφτε ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι –από 50 που είναι σήμερα και που θεωρείται ήδη χαμηλή. Η αλλαγή αυτή στάσης των Αράβων έχει άμεση σχέση με το σχεδόν διπλασιασμό της παραγωγής αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός βέβαια που επηρεάζει το μερίδιο αγοράς των πρώτων.

Σε αυτήν όμως την αύξηση της αμερικάνικης παραγωγής πετρελαίου υπάρχει ένα (πολύ) λεπτό σημείο: η εξόρυξη γίνεται με τη μέθοδο του fracking, η οποία πέρα από οικολογικά διφορούμενη (στα κοιτάσματα πετρελαίου πιέζεται κάποιο χημικό, προκειμένου να δημιουργηθούν ρωγμές από τις οποίες η άντληση θα είναι πιο εύκολη) είναι και ιδιαίτερα ακριβή. Αυτό σημαίνει πως για να είναι βιώσιμες οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαιοειδών που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο θα πρέπει και η παραγωγή τους να είναι μεγάλη και η τιμή να κυμαίνεται από 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι. Τουλάχιστον.

superstock_2483-549236Όπως καταλαβαίνετε μια τιμή γύρω στα 50 δολάρια το μόνο που κάνει είναι να συσσωρεύει χρέη, ενώ αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση οι αμερικάνικες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν σύντομα σοβαρότατα προβλήματα. Ήδη αναφέρεται το ποσό των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως δανεισμός και έπεται συνέχεια… Από την άλλη οι Άραβες και αντλούν πετρέλαιο με σαφώς χαμηλότερο κόστος και έχουν σχεδόν ανεξάντλητα κεφάλαια, που τους δίνει τη δυνατότητα να αντέξουν ακόμα και σε μια παρατεταμένη ύφεση των εσόδων τους από την πώληση του μαύρου χρυσού.

Και θα αντέξουν όσο περισσότερο γίνεται, μιας και παίζουν πολύ έξυπνα το παιχνίδι: συμπιέζουν τις τιμές πώλησης και δημιουργούν έτσι οικονομικά προβλήματα στους (αμερικανούς) ανταγωνιστές τους. Προβλήματα που στο τέλος της ημέρας θα τους γονατίσουν και μοιραία θα οδηγήσουν κάποιους από αυτούς εκτός αγοράς. Με δύο λόγια οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν είναι παρά ένα μέσο πίεσης των Αράβων να προασπίσουν, να διατηρήσουν και γιατί όχι να αυξήσουν κι άλλο το μερίδιό τους στην αγορά πετρελαίου.

the-geographical-locations-of-available-crude-oil-around-the-world-published-by-the-cia-factbook-in-2009Για μας, τους καταναλωτές που κάθε βδομάδα πηγαίνουμε και ανεφοδιάζουμε τα αυτοκίνητά μας με καύσιμο όλη αυτή αντιπαράθεση που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και καλοδεχούμενη είναι και μακάρι να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται. Και μακάρι να πέσει και η τιμή του βαρελιού στα 20 δολάρια, όπως είπε ο εκπρόσωπος του OPEC, απειλώντας στη ουσία τους Αμερικανούς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως η μείωση των τιμών καυσίμων στα πρατήρια δεν ακολουθεί τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του τελικού κόστους που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι φόροι. Οι οποίοι και δεν έχουν μειωθεί και στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι οι υψηλότεροι σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!