NEA

Ο κορωνοϊός επιδρά θετικά για την ατμόσφαιρα και τον πλανήτη

Η πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα και ευθύνεται για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων αλλά μπορεί να μας διδάξει και κάτι θετικό.

Μπορεί να ακούγεται κάπως το ότι υπάρχει κάτι θετικό στον κορωνοϊό. Προφανώς το μόνο θετικό που υπάρχει να είναι ο περιορισμός της βιομηχανικής και τεχνολογικής επίδρασης που έχουν στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κορωνοϊός έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό των μετακινήσεών μας, τόσο των οχημάτων όσο και των αεροσκαφών, αλλά και τη δραστηριότητα της βιομηχανικής παραγωγής που έχει ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα έχουν περιοριστεί οι επικίνδυνοι ρύπου και τα αέρια του θερμοκηπίου όπως είναι και το CO2. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Κίνα, όπου μετά από δύο εβδομάδες δράσης του κορωνοϊού έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 25% και κατά το ίδιο ποσοστό και οι εκπομπές CO2. Αυτό σημαίνει πως σε ετήσια βάση το ισοζύγιο εκπομπών CO και CO2 της Κίνας θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 1%. Ποσοστό που ναι μεν φαίνεται μικρό αλλά δεν είναι, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη έχει σημειωθεί μια μείωση κατά 50% των εκπομπών του CO (μονοξείδιο του άνθρακα) που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα αυτοκίνητα. Μείωση παρατηρείται και στις εκπομπές CO2 αλλά και μεθανίου. Μειωμένα τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία, κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, είναι και το οξείδια του αζώτου (NOx). Στην Ιταλία εντυπωσιακό είναι πως έχουν καθαρίσει τα νερά στα κανάλια της Βενετίας που μέχρι πρότινος θύμιζαν βούρκο. Σε σημείο που έκαναν την εμφάνισή τους ψάρια και δελφίνια…

Προφανώς η πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να προβληματίζει την ανθρωπότητα και να αναθεωρήσουμε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βιάζουμε κάθε λεπτό τον πλανήτη. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος που απειλεί το είδος του και όλα μαζί. Αλλά κάτι μου λέει πως όταν επέλθει η κανονικότητα λίγοι θα το θυμόμαστε αυτό. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!