NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

STLA AutoDrive: Το αυτόνομο σύστημα οδήγησης της Stellantis

Το νέο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Stellantis μετατρέπει την οδήγηση σε… μετακίνηση με σοφέρ! Αυτά στο Επίπεδο 3.

Η Stellantis είναι έτοιμη να λανσάρει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης STLA AutoDrive 1.0, το οποίο επιτρέπει «οδήγηση χωρίς χέρια και χωρίς μάτια» (hands-off, eyes-off) σε ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα. Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, ο οδηγός μπορεί να ασχολείται με το κινητό του ή να χαλαρώνει στην κίνηση της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να έχει τα μάτια του στον δρόμο.

Σύμφωνα με τη Stellantis, το σύστημα λειτουργεί ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή κακοκαιρίας. Ωστόσο, σε υψηλότερες ταχύτητες περιορίζεται σε λειτουργίες όπως το ενεργητικό cruise control και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο.

Το AutoDrive συνδυάζει τεχνολογίες που η Stellantis αποκαλεί «Brain» και «Smart Cockpit», μαζί με μια σειρά από αισθητήρες και εξελιγμένους αλγόριθμους λογισμικού. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα Επίπεδα L2, L2+ και L3 για να περιγράψει τα στάδια της τεχνολογίας της, αν και το Επίπεδο 2+ δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τον οργανισμό SAE.

Η επόμενη φάση ανάπτυξης του AutoDrive στοχεύει στην αυτονομία Επιπέδου 3 σε ταχύτητες έως 95 χλμ./ώρα, όμως η Stellantis δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε έχει ανακοινώσει σε ποια μοντέλα θα εφαρμοστεί πρώτα. Το κόστος του συστήματος επίσης παραμένει άγνωστο, αλλά δεδομένου του υψηλού κόστους παρόμοιων τεχνολογιών στην αγορά, είναι μάλλον απίθανο να είναι οικονομικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το STLA AutoDrive δεν είναι το πρώτο σύστημα αυτού του είδους στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Honda ήταν η πρώτη που παρουσίασε επιβατικό αυτοκίνητο με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 το 2021. Στη συνέχεια, η Mercedes λάνσαρε το 2023 το DRIVE PILOT για τις S-Class και EQS.

Η Audi είχε σκοπό να εισαγάγει αυτονομία Επιπέδου 3 στο A8, όμως εγκατέλειψε τα σχέδιά της λόγω ρυθμιστικών εμποδίων και στράφηκε απευθείας προς την ανάπτυξη τεχνολογίας Επιπέδου 4, η οποία δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Παράλληλα, η Mercedes δοκιμάζει αυτήν την περίοδο αυτοκίνητα με σύστημα Επιπέδου 4 στην Κίνα.

Η BYD, για παράδειγμα, πρόσφατα παρουσίασε το σύστημα «God’s-Eye» σε τρία νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του προσιτού Seagull, το οποίο κοστίζει περίπου 13.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το Tesla Autopilot, που αρχικά κόστιζε 14.000 ευρώ, έχει πλέον πέσει στα 7.500 ευρώ, αλλά διατίθεται και με μηνιαία συνδρομή. Αναμένεται να δούμε αν η Stellantis θα ακολουθήσει παρόμοια εμπορική πολιτική.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!