NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γέφυρα του Μωυσή: Μόνιμη σύνδεση Αφρικής και Ασίας μέσω Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την κατασκευή της γέφυρας που θα ενώσει τη Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο, δημιουργώντας για πρώτη φορά μια σταθερή, χερσαία σύνδεση ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία μέσω της Στενής του Tiran στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε τελική φάση προετοιμασίας περνάει ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα υποδομής της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Vision 2030». Πρόκειται για τη μόνιμη διάβαση που θα ενώνει το σαουδαραβικό παράκτιο σημείο Ras Hamid με το αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Sharm El-Sheikh, διασχίζοντας τη Στενή του Tiran και για πρώτη φορά συνδέοντας μόνιμα με χερσαία υποδομή τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η γέφυρα φέρει την επίσημη ονομασία «King Salman bin Abdulaziz Bridge», αν και ανεπίσημα αποκαλείται συχνά «Γέφυρα του Μωυσή», παραπέμποντας στη βιβλική αφήγηση της Διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, η χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί και το έργο αναμένει την τελική απόφαση για το είδος της κατασκευής: είτε πρόκειται για γέφυρα, είτε για σήραγγα, είτε για συνδυασμό των δύο.

Το έργο είχε αρχικά συζητηθεί ήδη από το 1988, ωστόσο γεωπολιτικές ανησυχίες -κυρίως από την πλευρά του Ισραήλ- ανέστειλαν την εξέλιξή του για δεκαετίες. Επανήλθε στο προσκήνιο το 2016 με πρωτοβουλία του βασιλιά Salman.

Η προβλεπόμενη διάρκεια του έργου θα κυμανθεί από 14 έως 32 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τελική χάραξη, και θα περιλαμβάνει οδική και σιδηροδρομική υποδομή. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Η κατασκευή της γέφυρας έχει άμεση σύνδεση με τη μελλοντική μητροπολιτική περιοχή NEOM, της οποίας τμήμα αποτελεί και η φουτουριστική γραμμική πόλη «The Line». Η NEOM βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ras Hamid, και η νέα σύνδεση θα προσφέρει άμεση πρόσβαση από την Αίγυπτο προς αυτή τη νέα περιοχή υψηλής τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης.

Η γέφυρα όμως δεν θα εξυπηρετεί μόνο την οικονομία, τον τουρισμό και τη διακίνηση αγαθών. Θα αποτελέσει και εναλλακτική διαδρομή για περισσότερους από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους προσκυνητές από την Αφρική προς τη Μέκκα κάθε χρόνο, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από αεροπορικά ή θαλάσσια μέσα.

Παράλληλα με τη γεωπολιτική και συγκοινωνιακή της σημασία, η κατασκευή της γέφυρας εγείρει και σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Στενή του Tiran φιλοξενεί σημαντικά κοραλλιογενή οικοσυστήματα και σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής. Οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ οι αρμόδιοι δηλώνουν πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Στενή του Tiran, πλάτους περίπου 13 χιλιομέτρων, αποτελεί στρατηγικό πέρασμα για τη ναυσιπλοΐα μεταξύ του Κόλπου της Άκαμπα και της Ερυθράς Θάλασσας. Γι’ αυτό και το έργο δεν έχει μόνο υποδομειακό και συγκοινωνιακό χαρακτήρα, αλλά και σημαντική πολιτική βαρύτητα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!