NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Honda: Με επιτυχία η πρώτη δοκιμή εκτόξευσης και προσγείωσης πυραύλου

Η ιαπωνική εταιρεία κάνει το πρώτο πρακτικό βήμα στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, με έναν πύραυλο που απογειώθηκε και προσγειώθηκε κατακόρυφα – με ακρίβεια 37 εκατοστών από τον στόχο.

Πρόσφατα, η Honda πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη πλήρη δοκιμή εκτόξευσης και κατακόρυφης προσγείωσης ενός πειραματικού επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου στο ερευνητικό της κέντρο στην πόλη Taiki, στη Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος, μήκους 6,3 μέτρων και διαμέτρου 85 εκατοστών, ζυγίζει 900 κιλά χωρίς καύσιμα και 1.312 κιλά σε πλήρη φόρτωση. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής έφτασε σε ύψος 271,4 μέτρων και επέστρεψε στο έδαφος μέσα σε μόλις 56,6 δευτερόλεπτα, προσγειώθηκε σε απόσταση 37 εκατοστών από το προκαθορισμένο σημείο και συγκέντρωσε κρίσιμα δεδομένα.

Στόχος της δοκιμής ήταν η επίδειξη τεχνολογιών απαραίτητων για την επαναχρησιμοποίηση πυραύλων, όπως η σταθερότητα κατά την άνοδο και κάθοδο, αλλά και η ακρίβεια στην προσγείωση. Οι τεχνικές λύσεις βασίζονται σε τεχνολογίες της Honda από τομείς όπως οι καύσεις, ο έλεγχος κίνησης και τα αυτόνομα συστήματα.

Η εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο της εταιρείας να εμπλακεί στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, τόσο με στόχο την ανάπτυξη δικών της πυραύλων για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων όσο και για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν άλλους τομείς δραστηριότητας της Honda.

Ήδη από το 2021, η Honda έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διαστημική τεχνολογία για την προώθηση της «κινητικότητας του μέλλοντος», εξετάζοντας παράλληλα και την ανάπτυξη κυκλικών ενεργειακών συστημάτων και ρομποτικών εφαρμογών για χρήση στο διάστημα.

Η περιοχή Taiki, όπου έγινε η δοκιμή, έχει εξελιχθεί σε «διαστημική πόλη» χάρη στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και φιλοξενεί ήδη δραστηριότητες της JAXA και άλλων ερευνητικών οργανισμών.

Η Honda από το 2024 πραγματοποιεί εκεί δοκιμές καύσης κινητήρων και αιώρησης, πάντα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Για τη συγκεκριμένη εκτόξευση, δημιουργήθηκε ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου με έλεγχο πρόσβασης και σύστημα παρακολούθησης για αποφυγή αποκλίσεων από το προβλεπόμενο προφίλ πτήσης.

Αν και το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στη φάση βασικής έρευνας και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για εμπορική αξιοποίηση, ο μακροπρόθεσμος στόχος της Honda είναι να φτάσει σε υποτροχιακή εκτόξευση έως το 2029.

Σε έναν κόσμο όπου η ανάγκη για δορυφορικά δεδομένα αυξάνεται συνεχώς, η ικανότητα εκτόξευσης μέσω επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο πλεονέκτημα για το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας – όχι μόνο στη Γη, αλλά και πέρα από αυτή.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!