NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από το Βερολίνο στο Κάιρο με μία φόρτιση – ή μήπως και μέχρι τον Άρη;


Κορεάτες ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει το μυστικό για αυτονομία 5.000 χιλιομέτρων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το αν θα το δούμε ποτέ στο δρόμο, παραμένει άγνωστο.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο επεισόδιο του «Black Mirror». Σύμφωνα με ερευνητές από τη Νότια Κορέα, το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι εδώ και έρχεται φορτωμένο… με 5.000 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Χωρίς πλάκα: από το Βερολίνο μέχρι το Κάιρο με μία και μόνο φόρτιση. Ή για τους πιο αισιόδοξους, μια Αθήνα–Λονδίνο–Αθήνα βόλτα, με λίγη μπαταρία να περισσεύει για καφέ στον Πειραιά.

Η ιστορία ξεκινά με κάτι που ονομάζεται «φορτισμένο πολυμερές συνδετικό υλικό για ανόδια πυριτίου». Αν αυτό δεν σας εντυπωσίασε, τότε ίσως σας πείσει το γεγονός ότι οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Postech και Sogang ισχυρίζονται πως η εφεύρεσή τους μπορεί να προσφέρει δεκαπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά ανόδια γραφίτη.

Δηλαδή, πρακτικά, μιλάμε για μπαταρίες που -αν πιστέψουμε τους ίδιους- θα κάνουν τα σημερινά ηλεκτρικά να φαίνονται σαν power bank ξεχασμένο στον ήλιο. Και για όσους αναρωτιούνται: γιατί γραφίτης και όχι πυρίτιο τόσο καιρό;

Ο γραφίτης είναι σταθερός, σχετικά φτηνός και ανθεκτικός – γι’ αυτό και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως το βασικό υλικό στις ανόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου. Όμως έχει ένα βασικό μειονέκτημα: περιορισμένη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας.

Από την άλλη, το πυρίτιο μπορεί να αποθηκεύσει σχεδόν δεκαπλάσια ποσότητα ενέργειας. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό θεματάκι: όταν φορτίζεται, διαστέλλεται τόσο πολύ (μέχρι και 300%) που ρισκάρει να «σκάσει» ή να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη μπαταρία.

Κι εδώ έρχονται τα πολυμερή των Κορεατών. Με λίγη χημεία και αρκετή φαντασία, δημιούργησαν ένα «έξυπνο» υλικό που λέει στο πυρίτιο: «να διασταλείς όσο θες, αλλά με μέτρο». Το νέο συνδετικό υλικό συνδυάζει υδρογονικούς δεσμούς και ηλεκτροστατικές δυνάμεις, ώστε να ελέγχει τη διαστολή και να κρατά τη δομή σταθερή, χωρίς να καταρρέει.

Προσθέτουν και λίγο πολυαιθυλενογλυκόλη (το ίδιο που βρίσκουμε σε μερικές καλλυντικές κρέμες) για να βελτιώσουν τη ροή των ιόντων λιθίου, και το αποτέλεσμα είναι μια μπαταρία που – στα χαρτιά τουλάχιστον – μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.

Το αν θα αλλάξει, βέβαια, εξαρτάται από το αν μπορεί να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα και σε λογικό κόστος. Προς το παρόν, οι Κορεάτες επιστήμονες κρατούν τις απαντήσεις για τον εαυτό τους. Ούτε ημερομηνίες, ούτε εργοστάσια, ούτε τιμές.

Άρα, ναι μεν οι υποσχέσεις είναι θεαματικές, αλλά οι πραγματικές αυτονομίες παραμένουν εκεί γύρω στα 400–500 χιλιόμετρα για τα περισσότερα μεσαία ηλεκτρικά. Και το Lucid Air Grand Touring των σχεδόν 130.000 ευρώ εξακολουθεί να είναι η «κορυφή» της αγοράς με τα 960 χιλιόμετρα αυτονομίας – στη θεωρία πάντα.

Όσο για τα 5.000 χιλιόμετρα; Καλή ιδέα για πρωτοσέλιδο, τέλειο θέμα για συνέδριο και σίγουρα καύσιμο για την φαντασία. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα, συνεχίζουμε να φορτίζουμε με το γνωστό άγχος: θα προλάβω τον φορτιστή ή θα μείνω στον κόμβο;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!