NEA

Πατρών – Πύργου: Παραδίδεται το μεγαλύτερο τμήμα μέσα στον Ιούλιο

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου μπαίνει στην τελική ευθεία, με στόχο τη λειτουργία του βασικού κορμού μέσα στον μήνα και την πλήρη ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη του 2025.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στα εργοτάξια, παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Δήμα, η πρόοδος του έργου είναι ταχύτατη και το μεγαλύτερο τμήμα του νέου δρόμου θα παραδοθεί άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, εντός Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία περίπου 53 από τα συνολικά 74,5 χιλιόμετρα, που συνδέουν την Πάτρα με τον Πύργο.

Τα έργα εξελίσσονται υπό την επίβλεψη της Ολυμπίας Οδού και, σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, το βόρειο τμήμα από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τη Βάρδα θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί. Το νότιο κομμάτι από τη Βάρδα έως τον Πύργο, το οποίο έχει μεγαλύτερες τεχνικές απαιτήσεις, προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα αντικαταστήσει έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας, με βαρύ ιστορικό σε τροχαία δυστυχήματα. Το έργο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την οδική ασφάλεια, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τη διασύνδεση της Ηλείας, της Αχαΐας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με την υπόλοιπη χώρα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν πηγές από το Υπουργείο Υποδομών, η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση των λιμανιών Πάτρας και Κατακόλου, καθώς και για τη γενικότερη αναπτυξιακή επανεκκίνηση της περιοχής.

Το έργο είχε «παγώσει» για αρκετά χρόνια, λόγω καθυστερήσεων σε συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται περίπου στα 330 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη σταδιακή παράδοσή του μέσα στο καλοκαίρι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο, σε μια περιοχή που για δεκαετίες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα οδικής σύνδεσης.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!