NEA

Η BYD ετοιμάζει μπαταρίες στερεού τύπου με φόρτιση 1.500 χλμ. σε 12 λεπτά

Η κινεζική BYD ανακοίνωσε ότι εξελίσσει μπαταρίες στερεού τύπου, με στόχο την εμπορική τους παραγωγή από το 2027, φέρνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις φόρτισης και αυτονομίας στα ηλεκτρικά της.

Η BYD ετοιμάζεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην τεχνολογία solid state μπαταριών, ανακοινώνοντας πως από το 2027 σκοπεύει να ενσωματώσει στις εξηλεκτρισμένες της προτάσεις νέες μπαταρίες στερεού τύπου. Πρόκειται για τεχνολογία που βασίζεται σε στερεούς αντί για υγρούς ηλεκτρολύτες και θεωρείται από πολλούς ως το επόμενο στάδιο στην ηλεκτροκίνηση, λόγω των πλεονεκτημάτων της: μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, μικρότερο βάρος, αυξημένη ασφάλεια και ταχύτερη φόρτιση.

Σύμφωνα με τη BYD, η νέα γενιά μπαταριών θα μπορεί να προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως και 400 Wh/kg, σχεδόν διπλάσια από εκείνη των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορεί να φορτίζεται για πάνω από 1.500 χιλιόμετρα αυτονομίας μέσα σε μόλις 12 λεπτά, βάσει του κινεζικού κύκλου CLTC. Μεταφρασμένο στον πιο ρεαλιστικό αμερικανικό κύκλο EPA, αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 800 χιλιόμετρα.

Οι πρώτες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας αναμένεται να ξεκινήσουν από το μεσαίο και άνω τμήμα της αγοράς. Αν και έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι το μοντέλο Seal της BYD ήδη δοκιμάζεται με τις νέες μπαταρίες, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες. Πάντως, το 2027 παραμένει ως ο επίσημος στόχος για την έναρξη παραγωγής. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πλάνο, η μαζική παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει την περίοδο 2030-2032.

Η εξέλιξη των μπαταριών γίνεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία και το ερευνητικό δίκτυο CASIP- επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία και μειώνει το κόστος. Στόχος της BYD είναι η τελική τιμή των στερεών και υγρών μπαταριών να εξισωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, γεγονός που θα διευκολύνει την εμπορική μετάβαση χωρίς σημαντική αύξηση στο κόστος των αυτοκινήτων.

Στην Ευρώπη, η BYD προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της, αν και το 2024 οι ταξινομήσεις της στη Γερμανία ήταν κάτω από 3.000. Η κατασκευάστρια συνεχίζει πάντως να επενδύει, σχεδιάζοντας ένα δίκτυο ταχυφορτιστών μέγιστης ισχύος, που θα μπορεί να υποστηρίξει τις μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις των αυτοκινήτων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον αγώνα για τις μπαταρίες στερεού τύπου συμμετέχουν επίσης άλλες κατασκευάστριες όπως η Mercedes, η Toyota και η Volkswagen. Ωστόσο, η BYD έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει πλήρη έλεγχο τόσο στην παραγωγή αυτοκινήτων όσο και στην κατασκευή των ίδιων των μπαταριών – στοιχείο που μπορεί να της δώσει προβάδισμα στη μετάβαση προς τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!