ΑΓΩΝΕΣ

Formula 1 2026: Με «μισό γκάζι» τα νέα μονοθέσια – Φτάνουν οι οδηγοί πραγματικά στο όριο;

Οι πρώτες δοκιμές της Formula 1 για το 2026 άνοιξαν συζήτηση για το αν οι οδηγοί μπορούν πλέον να οδηγήσουν στο απόλυτο όριο ή αν η διαχείριση ενέργειας έχει πάρει τον πρώτο ρόλο.

Η νέα εποχή της Formula 1 συνεχίζει να προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις στο paddock, με φόντο το διαφορετικό οδηγικό προφίλ των μονοθεσίων. Με αυξημένη εξάρτηση από την ηλεκτρική ισχύ και περιορισμούς στη διαθέσιμη ενέργεια ανά γύρο, αρκετοί οδηγοί παραδέχονται ότι σε ορισμένα σημεία της πίστας κινούνται με «μισό γκάζι», προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια για τις ευθείες.

Ο Fernando Alonso ήταν από τους πιο αιχμηρούς στις δηλώσεις του. Ο Ισπανός τόνισε ότι, παρότι οι οδηγοί κινούνται στο όριο της πρόσφυσης, υπάρχουν στροφές όπου επιλέγουν συνειδητά να πάνε πιο αργά, ώστε να διατηρήσουν ενέργεια για τα επόμενα κομμάτια της διαδρομής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε αυτό το πλαίσιο οι ικανότητες του οδηγού παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ο ρυθμός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθέσιμη ενέργεια.

Παρόμοιο τόνο κράτησε και ο Max Verstappen, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ταχύτητες στις στροφές είναι αισθητά χαμηλότερες. Η μειωμένη κάθετη δύναμη και τα νέα ελαστικά περιορίζουν τα επίπεδα πρόσφυσης, ενώ η ανάγκη για συνεχή διαχείριση της μπαταρίας αλλάζει τη φιλοσοφία οδήγησης. Σύμφωνα με τον Ολλανδό, οι οδηγοί εξακολουθούν να κινούνται στο όριο αυτού που έχουν στη διάθεσή τους, απλώς το απόλυτο όριο είναι πλέον χαμηλότερο.

Από διαφορετική οπτική προσέγγισε το θέμα ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός αναγνώρισε ότι η κάθετη δύναμη έχει μειωθεί, ωστόσο σημείωσε πως η πρόκληση παραμένει, απλώς έχει αλλάξει μορφή. Η αναζήτηση του ορίου πρόσφυσης και η σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων εξακολουθούν να απαιτούν ακρίβεια. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα νέα μονοθέσια είναι πιο «διαχειρίσιμα» όταν χάνεται το πίσω μέρος, σε σχέση με τα προηγούμενα.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει ενόψει της έναρξης της σεζόν είναι κατά πόσο η νέα αυτή προσέγγιση ενισχύει τη στρατηγική διάσταση ή περιορίζει τον καθαρό αγωνιστικό παράγοντα. Η απάντηση θα δοθεί στην πράξη, όταν οι συνθήκες αγώνα και η πίεση του ανταγωνισμού αναδείξουν ποιοι έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα πραγματικότητα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Xρησιμοποιείς ad blocker;

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να κρατάμε το καροτάκι φρέσκο και δωρεάν. Αν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις, βάλε μας στις εξαιρέσεις σου🙏