SMSΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επαναστατικές μπαταρίες προαναγγέλλει ο «πατέρας» των λιθίου-ιόντων!

Ο 94-χρονος(!) John Goodenough ηγείται μίας ομάδας στο πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας, η οποία έχει εξελίξει μία solid-state τύπου μπαταρία που εξαλείφει τα μειονεκτήματα των σημερινών…

Ο Goodenough συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ανθρώπους που επινόησαν τις σημερινές μπαταρίες λιθίου ιόντων που έχουν καθιερωθεί στα κινητήρα μας τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές κ.α., ενώ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος όσο πέφτει η τιμή τους.

Τώρα, οι νέες θα είναι φτηνότερες, ασφαλέστερες και αποδοτικότερες μπαταρίες, όπως υπόσχεται η νέα τεχνολογία, αφού οι solid-state χρησιμοποιούν ένα στερεού τύπου ηλεκτρολύτη σε αντίθεση με τον υγρό (εύφλεκτο) των μπαταριών λιθίου που επηρεάζεται και πιο εύκολα από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Επιπρόσθετα υπάρχουν και κάποια θεματάκια στα όρια λειτουργίας τους που ανέδειξε και το ζημιάρικο νέο Samsung Galaxy Note 7.

Για παράδειγμα με αλκαλικά ανόδια μετάλλου η φόρτιση και κυψέλες από συνθετικό κρύσταλλο, μία μπαταρία μπορεί να είναι ταχύτερη, με αποδοτικότερη λειτουργία και με χαμηλότερες απώλειες σε πολικές θερμοκρασίες, ενώ η ενεργειακή τους πυκνότητα μπορεί να είναι τριπλάσια (κάτι που σημαίνει τριπλάσια αυτονομία!). Επίσης, οι solid state μπαταρίες προσφέρουν και σημαντικά μεγαλύτερο κύκλο ζωής (πάνω από 1.200 φορτίσεις), αλλά όλα αυτά μένει να τα δούμε και στην πράξη διότι στα εργαστήρια και στην θεωρία ωραία ακούγονται, δε λέω…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!