NEAPINED

Έρχεται η νέα Lancia Ypsilon HF με 240 ίππους

Η ιταλική εταιρία φαίνεται πως έχει πάρει φόρα αφού πριν καλά-καλά δούμε τη νέα ηλεκτρική Ypsilon στους δρόμους ανακοινώνει την HF εκδοχή της.

Η είδηση έγινε γνωστή με την ανακοίνωση του νέου λογότυπου με τα γράμματα HF και το ελεφαντάκι να περνά πάνω από αυτό. Και ταυτόχρονα οι Ιταλοί επιβεβαίωσαν ότι  το νέο Ypsilon HF που θα κυκλοφορήσει το 2025 θα είναι 100% ηλεκτρικό, εξοπλισμένο με κινητήρα 240 ίππων έχοντας το σπριντ των 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα.

Πρόκειται για την ίδια συνταγή που έχουμε δει ήδη στο Abarth 600e. Λογικά θα δούμε και την ίδια μπαταρία των 51 kWh που θα προσφέρει αυτονομία περίπου 300 χιλιομέτρων. Λογικά, θα υπάρχει σπορ στήσιμο και ένα εξελιγμένο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Φήμες λένε ότι το 1953 το ελεφαντάκι επιλέχθηκε ως γούρι από τον Gianni, γιό του Vincenzo Lancia και Διευθύνων Σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1949 έως το 1955.

Το νόημα στο λογότυπο αποδίδεται στην ιδέα ότι από τη στιγμή που εκτοξεύονται σε έναν αγώνα, οι ελέφαντες είναι ασταμάτητοι.

Το σύμβολο του καλπάζοντος παχύδερμου, που αρχικά απεικονίζεται με μπλε και μετά με κόκκινο, φαίνεται να προέρχεται από την ανατολική μυθολογία, ως σύμβολο καλής τύχης και νίκης.

Το λογότυπο HF παρουσιάστηκε αρχικά το 1960 με την ευκαιρία της δημιουργίας του «Lancia Hi-Fi» Club, ενός αποκλειστικού κλαμπ για τους πιο πιστούς πελάτες της μάρκας, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε το 1963 από την Squadra Corse Lancia με επικεφαλής τον Cesare. Φιόριο.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1963, μαζί με μερικούς οδηγούς και παθιασμένους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Lancia, ο Cesare Fiorio ίδρυσε την HF Lancia Racing Team. Το λογότυπο που επιλέχθηκε για την Racing Team αποτελείται από τα κεφαλαία γράμματα HF, λευκό σε μαύρο φόντο, με τέσσερις κόκκινους ελέφαντες να τρέχουν ως μασκότ και την κεφαλαία επιγραφή SQUADRA CORSE, λευκό σε κόκκινο φόντο, κάτω.

Το θρυλικό Fulvia Coupé HF του 1966 ήταν το πρώτο που το παρουσίασε, το θυμήθηκε για τις αμέτρητες νίκες του σε ράλι, ακολουθούμενο από το ασυναγώνιστο Stratos HF από το 1974 έως το 1978, το Delta Turbo το 1983, καθώς και τα Delta 4WD, Delta Integrale και Delta HF Integrale Evolution.

Πολυάριθμες ήταν οι επιτυχίες των αυτοκινήτων Lancia HF από τη γέννηση της HF Lancia Racing Team. Το 1972, το Fulvia HF κέρδισε το Διεθνές Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, το οποίο ένα χρόνο μετά μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Από την 1974 η Fulvia HF θριαμβεύει, όπως και το Stratos HF τη διετία 1976-1977, με αποκορύφωμα τους έξι διαδοχικούς τίτλους που κέρδισε μεταξύ 1987 και 1992 η εμβληματική Delta HF με τετρακίνηση, ένα μοντέλο ικανό να διαπρέψει σε διάφορες εκδόσεις, 4WD, 8v, 16v και Evolution.

Σήμερα, το Lancia Centro Stile ερμήνευσε εκ νέου το αρχικό λογότυπο HF, καθιστώντας το σύγχρονο. Συγκεκριμένα, τα χρώματα του λογότυπου HF, λευκό, κόκκινο και μαύρο, έχουν επαναχρησιμοποιηθεί, χωρίς να προστίθενται γραφικά στοιχεία, αλλά να τα απλοποιούν και να τα καθιστούν πιο καθαρά.

Τα χρώματα είναι αυτά του επίσημου λογότυπου της Fulvia Coupè του 1966, ενώ η κλίση των γραμμάτων είναι αυτή του λογότυπου της Lancia Delta από τη δεκαετία του 1990 για να εκφράζει ταχύτητα και ριζοσπαστικότητα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!