ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Flying cars: Με πετάς λίγο πιο κάτω;

anoigma_99resize

Έχετε ποτέ ονειρευτεί ένα κόσμο με αυτοκίνητα που σχίζουν τους αιθέρες, με αυτοκίνητα που ταξιδεύουν πάνω και κάτω από το νερό;

terrafugia2_resize
Ερώτηση σε αεροταξιτσή: Σε πιο ύψος θέλετε να σας αφήσω;

«Να το θυμηθείτε. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο έρχεται. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά η στιγμή αυτή είναι πολύ πιο κοντά από ότι πιστεύετε» έλεγε ο Henry Ford από την δεκαετία του 1940. Εκατομμύρια δολάρια έχουν ξοδευτεί από τότε σε πειραματικά μοντέλα που θα μπορούν να κινούνται στον αέρα χωρίς να δοκιμάζεται η υπομονή των οδηγών στους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Η ιδέα είναι σχετικά απλή. Ένα όχημα που θα μπορεί να κινείται με την ίδια ευχέρεια στον δρόμο και στον αέρα. Το πρόβλημα με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα με σταθερά ή πτυσσόμενα πτερύγια είναι πως θέλουν χώρο για την προσγείωση και απογείωση· άσε που πιάνουν και περισσότερο χώρο στο γκαράζ! Η καλύτερη λύση είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα τύπου Harrier (τα μαχητικά βρετανικά αεροσκάφη που απογειώνονται και προσγειώνονται κατακόρυφα) με την βοήθεια έλικα ή αεροστρόβιλου. Ακόμη καλύτερη λύση αναμένεται να είναι τα οχήματα αντί-βαρυτικής τεχνολογίας σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας (πάει, το χάσαμε εντελώς).

Ιπτάμενο αυτοκίνητο

aerocar1_resizeΤο Aerocar έμοιαζε για την εποχή του σαν μια ωδή προς το μέλλον. Το πρώτο Aerocar σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αμερικανό μηχανικό Molt Taylor και έκανε την παρθενική του πτήση στις 8 Δεκεμβρίου 1949. Στον δρόμο μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητα έως και 100χλμ/ώρα ενώ στον αέρα μέχρι και 160χλμ/ώρα σε ύψος 12.000 ποδιών. Και τα πέντε κομμάτια που κατασκευάστηκαν βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Υπέρ: Δεν πληρώνεις διόδια, κόβεις δρόμο από όπου θέλεις, δεν κολλάς στην κίνηση, δεν σε πιάνουν τα φανάρια, δεν χρειάζεται να βγάζεις φλας!

Κατά: Τιμή πώλησης, πιάνει μεγαλύτερο χώρο στο γκαράζ, μην περιμένεις να ανάψει «λαμπάκι» για να γεμίσεις, κίνδυνος εναέριου ατυχήματος, προσοχή την περίοδο κυνηγιού!

Φωτογραφία Μοντέλο Τιμή Στοιχεία Θα πετάξει;
ford-flivver_big Ford Flivver Συλλεκτική Ο Henry Ford ήθελε να φτιάξει ένα αεροπλάνο που… να χωρά στο γραφείο του και αργότερα να κυκλοφορεί στους δρόμους. Το 1927 ξεκίνησε η εξέλιξη του αυτοκινητάδικου Flivver. Ένα χρόνο αργότερα σκοτώθηκε στις δοκιμές ένας πιλότος και το project τερματίστηκε.
aerocar44 Aerocar
www.aerocar.com
Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν. Πριν από 59 χρόνια ο Moulton B. Taylor κατασκεύασε το πρώτο Aerocar στο Longview της πολιτείας Washington. Στην ιστοσελίδα υπάρχει το Aerocar 2000 που χρησιμοποιεί μία Lotus Elise. Το όλο πακέτο όμως μοιάζει να μην τραβάει και να περνά στο χρονοντούλαπο.
RETAIL NEIMAN ODD SkyCar
www.moller.com

$1.000.000 Το τρικ στο SkyCar είναι οι περιστρεφόμενοι μηχανισμοί κάθετης απογείωσής του. Στη συνέχεια οι 8 συνολικά κινητήρες αλλάζουν κλίση όπως συμβαίνει στο Harrier. Λόγω του υπερβολικού θορύβου των 8 αεροστροβίλων ο Moller μελετά την αντικατάσταση με κινητήρες Wanklel. «Ο επιβάτης θα μπαίνει στο Skycar, θα προγραμματίζει τον προορισμό και θα εκτοξεύεται προς τα εκεί» είχε πει ο Moller πριν από 9 χρόνια. Σήμερα πόσα SkyCar σχίζουν τα αμερικανικά σύννεφα;
terrafugia-transition-roadable-aircraft-makes-maiden-flight_10 Flying cars: Με πετάς λίγο πιο κάτω; www.terrafugia.com $195.000 Τα φτερά του αναπτύσσονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορεί να πετάξει με 185 χλμ/ώρα, ζυγίζει 600 κιλά και έχει αυτονομία 740 χιλιόμετρα. Εξοπλίζεται με κινητήρα της Rotax ισχύος 100 ίππων. Χρειάζεται 520 μέτρα για να απογειωθεί εκτός και αν μένετε κοντά σε αεροδρόμιο. Πρόσφατα έκανε την πρώτη του πτήση με απόλυτη επιτυχία. Διατίθεται ήδη αλλά απαιτείται δίπλωμα πιλότου! Η εταιρία κάνει τα δυνατά της για να μπορεί κανείς να πετάξει με δίπλωμα 3ης κατηγορίας (κάποιος μας δουλεύει).

Rinspeed: Ένα ψάρι που το έλεγαν sQuba!

squba_a15_resize1O Frank Rinspeed δεν είναι ένας συνηθισμένος καροσερίστας. Του αρέσει να κατασκευάζει εκκεντρικά πρωτότυπα μοντέλα που έχουν κάνει τον 52χρονο Ελβετό διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το sQuba είναι εμπνευσμένο από την Lotus Esprit που συμμετείχε στην ταινία του James Bond με τίτλο “The spy who loved me” και εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα της Tesla, με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και το αυτοκίνητο να αναπτύσσει στην ξηρά ταχύτητα έως και 120 χλμ/ώρα. Όταν ο οδηγός του sQuba θελήσει να… το παίξει καπετάνιος, τότε από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου αναπτύσσονται δύο προπέλες που τις κινούν άλλοι δύο ηλεκτροκινητήρες και «σκαφάτο» να κινηθεί μέχρι και 7χλμ/ώρα. Το sQuba μπορεί και… να καταδυθεί έως και 10 μέτρα σε βάθος αρκεί φυσικά ο οδηγός να φορά στολή κατάδυσης! Πόσο κάνει; Περίπου 1.000.000 ευρώ (δώρο οι μπουκάλες οξυγόνου).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!