ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Honda και νανοτεχνολογία…

nanotechnology-honda

Μικροσκοπικοί νανοσωλήνες άνθρακα, εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο λεπτοί από μία ανθρώπινη τρίχα μπορεί να είναι ταχύτεροι αγωγοί του ηλεκτρισμού και για μεγαλύτερες αποστάσεις, με ελάχιστη απώλεια ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Την έρευνα πραγματοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών της Honda (Honda Research Institute USA, Inc.) σε συνεργασία με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Purdue και της Louisville.

Σημαντικές Ερευνητικές Εξελίξεις Δημοσιεύτηκαν στην Έκδοση της 2ας Οκτωβρίου του Περιοδικού Science

Εδώ θα βρείτε ένα αναλυτικό άρθρο για την νανοτεχνολογία

Τα αποτελέσματα ανοίγουν νέες δυνατότητες στη μινιατουροποίηση και την απόδοση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων πολύ ισχυρότερων και συμπαγών υπολογιστών, ηλεκτροδίων για υπερ-πυκνωτές, ηλεκτρικών καλωδίων, μπαταριών, ηλιακών κυψελών, κυψελών καυσίμου, τεχνητών μυών, συνθετικού υλικού για αυτοκίνητα και αεροπλάνα, υλικών αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρονικών συστημάτων για υβριδικά οχήματα.

Οι μικροσκοπικοί νανοσωλήνες άνθρακα αναπτύσσονται στην επιφάνεια μεταλλικών νανοσωματιδίων, παίρνοντας την κυλινδρική μορφή τυλιγμένων κυψελοειδών φύλλων με άτομα άνθρακα στα άκρα τους. Όταν αυτοί οι μικροσκοπικοί νανοσωλήνες άνθρακα εμφανίσουν μεταλλική αγωγιμότητα, έχουν εξαιρετική αντοχή συγκριτικά με το ατσάλι, καλύτερες ηλεκτρικές ιδιότητες από το χαλκό, ενώ είναι αποδοτικές στη μετάδοση θερμότητας όσο το διαμάντι και ελαφρείς σαν βαμβάκι. «Στόχος μας δεν είναι μόνον η δημιουργία νέων και καλύτερων τεχνολογιών και προϊόντων, αλλά και η εκπλήρωση της δέσμευσης της Honda στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα» δήλωσε ο Dr. Hideaki Tsuru, επικεφαλής προγράμματος του Honda Research Institute USA.

Προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο της δομικής μορφοποίησης των νανοσωλήνων άνθρακα με μεταλλική αγωγιμότητα μέσω συμβατικής μεθοδολογίας είχαν ποσοστό επιτυχίας περίπου 25 – 50%.  Η Honda, η οποία εργάζεται στον τομέα της σύνθεσης των νανοσωλήνων άνθρακα για μία δεκαετία περίπου, σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 91% στη μεταλλική αγωγιμότητα.

«Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που δείχνει ότι μπορούμε να ελέγξουμε αρκετά συστηματικά κατά πόσον οι νανοσωλήνες άνθρακα αναπτύσσουν μεταλλικές ιδιότητες. Περαιτέρω έρευνα είναι σε εξέλιξη με τελικό στόχο τον πλήρη έλεγχο των δομών νανοσωλήνων ώστε να τύχουν εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες», δήλωσε ο Dr. Avetik Harutyunyan, κορυφαίος επιστήματος στο Honda Research Institute USA, και επικεφαλής του project.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η διαμόρφωση νανοσωλήνα που προσδιορίζει την αγωγιμότητά του εξαρτάται όχι μόνον από το μέγεθος του μεταλλικού νανοκαταλύτη που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό του πυρήνα του σωλήνα όπως πιστευόταν παλιά, αλλά και από το σχήμα και την κρυσταλλογραφική δομή του, τα οποία μάθαμε να ελέγχουμε» δήλωσε ο Dr. Harutyunyan, στην ομάδα επιστημόνων του οποίου συμμετείχαν οι Dr. Gugang Chen και Dr. Elena Pigos.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ομαδική εργασία και τις συνεργασίες μας με ερευνητές από το Purdue και τη Louisville, που συνετέλεσαν στην επιτυχία της έρευνας», είπε. Οι ερευνητές του Purdue, υπό τον Καθηγητή Eric Stach, χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να παρατηρήσουν την ανάπτυξη του νανοσωλήνα, αποκαλύπτοντας ότι αλλαγές στο αεριώδες περιβάλλον μπορεί να μεταβάλλουν το σχήμα των νανοσωματιδίων του μεταλλικού καταλύτη από αιχμηρό, πολυεδρικό σε τελείως στρογγυλό. Οι ερευνητές της Louisville, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Gamini Sumanasekera, παρήγαγαν τους νανοσωλήνες σε μεγαλύτερες ποσότητες και έκαναν προσεκτικές μετρήσεις για να προσδιορίσουν κατά πόσον μπορούν να αποκτήσουν μεταλλικές ιδιότητες.

Οι πρωτοποριακές προσπάθειες έρευνας & ανάπτυξης της Honda την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει ποικίλες καινοτομίες, όπως ανθρωποειδή ρομπότ, συσκευές υποστήριξης βαδίσματος, το HondaJet, τεχνολογίες κυψελών καυσίμου, αυξημένες σοδειές ρυζιού, ηλιακές κυψέλες λεπτού φιλμ. Επίσης συνέβαλλαν στη σχεδίαση και εξέλιξη προϊόντων όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και γεννήτριες.  Η Honda διεξάγει σχετική R&D για καταναλωτικά προϊόντα στις ΗΠΑ από το 1975 στο τμήμα Honda R&D Americas, Inc. Με στόχο την έρευνα μελλοντικών τεχνολογιών, τον Ιανουάριο του 2003, ιδρύθηκε το Honda Research Institute USA, Inc. (HRI-US) μαζί με το HRI-EU (Ευρώπη) και το HRI-JP (Ιαπωνία). Τα Αμερικανικά γραφεία βρίσκονται στην Καλιφόρνια, το Οχάιο και τη Μασαχουσέτη και περιλαμβάνουν ένα τμήμα έρευνας πληροφορικής, το οποίο ασχολείται με τεχνολογίες ανθρώπινης νοημοσύνης και ένα τμήμα επιστημονικής έρευνας υλικών που εστιάζεται σε λειτουργικά νανο-υλικά.

Πηγή: Honda

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!