ΔΟΚΙΜΕΣ

Honda Civic 1.4 i-VTEC [test drive]

new-civic-action-low-29

Φαινομενικά μπορεί να δείχνει παρόμοιο με το απερχόμενο μοντέλο αλλά πίσω από το αμάξωμα κρύβεται ένα βελτιωμένο εφ’ όλης της ύλης Civic…

Δύσκολη και συγχρόνως εύκολη η υπόθεση “νέο Civic” για το σχεδιαστικό τμήμα της Honda. “Δύσκολη” διότι όταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο προχωρημένο σχήμα δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αλλαγών. “Εύκολη” γιατί ορθώς αποφάσισαν να διατηρήσουν τη πετυχημένη φόρμουλα και να την ανανεώσουν στα σημεία. Εν ολίγοις το νέο Civic συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις στην κατηγορία του με βασικό ατού το φουτουριστικό του πρόσημο.

Όπως και στη προηγούμενη γενιά, στο εσωτερικό την προσοχή σου τραβά το ντιζαϊνάτο ταμπλό όπου δεν θέλει και πολύ για να αντιληφθείς την καλύτερη ποιότητα των πλαστικών και την πιο προσεγμένη συναρμογή. Δεν είναι κρυφό πως οι άνθρωποι της Honda συνηθίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον μηχανολογικό τομέα αλλά στο νέο Civic δείχνουν να έχουν προσέξει κάθε λεπτομέρεια καλύπτοντας κάποια μεμπτά σημεία όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής στη καμπίνα.

Από χώρους τι λέει; Το νέο Civic είναι ακόμη πιο ευρύχωρο (απόρροια των αυξημένων εξωτερικών διαστάσεων) ενώ η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ στο κέντρο προσφέρει ευέλικτη διαρρύθμιση των πίσω καθισμάτων και καλό χώρο αποσκευών. Γενικά είναι από τα πιο άνετα μοντέλα που μπορεί να αποκτήσει κανείς ενώ και οι πίσω θα βολευτούν μια χαρά.

Το μικρότερο άνοιγμα της εμπρός γρίλιας, η προσθήκη διαχύτη στο ψυγείο, τα μεγαλύτερα καλύμματα στα ψαλίδια και διάφορες άλλες αεροδυναμικές προσθήκες βελτιώνουν την αεροδυναμική (0,27) προς όφελος της κατανάλωσης ενώ υπάρχουν πολλαπλές βελτιώσεις στο αμάξωμα για την εξοικονόμηση καυσίμου. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αλλά με λίγη προσοχή στην πόλη μπορείς να κινηθείς με μέση κατανάλωση στα 6,5 lt/100 km όπως και διαπιστώσαμε.

Το νέο Civic εξοπλίζεται με τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των γνωστών -από το προηγούμενο μοντέλο- κινητήρων και το μοντέλο της δοκιμής μας είναι της έκδοσης 1.4 με το γνωστό σύστημα i-VTEC. Στην εποχή του downsizing αρκετοί ίσως εναλλακτικά να προτιμούσατε ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ αλλά οι Ιάπωνες (όχι μόνο της Honda, αλλά της Toyota κ.α.) δείχνουν να εμμένουν στην ατμόσφαιρα (τουλάχιστον για τους βενζινοκινητήρες, τέλη του έτους αναμένεται turbo-diesel 1,6 lt).

Εδώ υπάρχουν καλά και λιγότερο… καλά νέα. Καταρχήν έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό σε απόδοση κινητήρα χωρητικότητας 1.339 cc (παρόλο που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται 1.4 το σωστό θα ήταν 1.3). Στο ελαφρύτερο Jazz τα καταφέρνει περίφημα. Στο Civic εξίσου ικανοποιητικά χάρη στην σχετικά κοντή (αν και είναι ελαφρώς μακρύτερη από το προηγούμενο μοντέλο) κλιμάκωση του κιβωτίου με τον ακριβέστατο εξάρι επιλογέα. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε πως όταν υπάρχει πλήρες φορτίο (τέσσερις επιβάτες και ο κλιματισμός ενεργοποιημένος) οι επιδόσεις είναι οριακές.

Αν το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων σας αναλώνεται στην πόλη τότε θα το Civic λόγω του ατμοσφαιρικού του χαρακτήρα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπο από πλευράς κατανάλωσης. Εδώ όμως να πούμε πως η κατανάλωση στο ταξίδι δεν είναι πολύ μικρότερη καθώς η πυκνή κλιμάκωση (με 6η και 3.500 rpm το κοντέρ δείχνει καθαρά 116,2, σημειώνεται μία απόκλιση 8 km/h στα “κοντερίσια” 100 km/h) δεν την ευνοεί. Στα συν προσθέστε την αισθητά καλύτερη απόσβεση της ανάρτησης παρά τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά ενώ το όλο καλοστημένο πλαίσιο συνδυάζεται άψογα με το άμεσο τιμόνι.

Τι γίνεται στον ανοιχτό δρόμο; Το Civic με τον 1.300άρη κινητήρα δεν έχει να κρύψει τίποτα λιγότερο από αυτά που “λέει στα χαρτιά”. Θα σε μεταφέρει με ικανοποιητικό ρυθμό αλλά μην περιμένεις να διαθέτει την σπιρτάδα του τούρμπο ανταγωνισμού ο οποίος όμως καταναλώνει πολύ περισσότερο στην πόλη (ε, δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα!). Και εδώ η κατανάλωση είναι λογική, η καλύτερη ηχομόνωση φιλτράρει τον θόρυβο του κινητήρα καλύτερα από πριν αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Όσον αφορά στο κράτημα του νέου Civic μπορεί να ακουστεί κλισέ αλλά ισχύει “το καλό καλύτερο” αφού το κοφτερό set-up είναι απολαυστικό στις κλειστές στροφές. Και από πλευράς ασφάλειας το ιαπωνικό μοντέλο έχει βελτιωθεί τόσο όσο χρειάστηκε για να χριστεί με 5 αστέρια (με διάφορες αλλαγές όπως π.χ. το εμπρός υποπλαίσιο της ανάρτησης έχει αντικατασταθεί από πολλαπλούς δοκούς). Τέλος, να πούμε πως ενδιαφέρον έχει ο προαιρετικός τεχνολογικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει συστήματα όπως τα ACC (Adapted Cruise Control), CMBS (Collision Mitigation Braking System) κ.α.

Honda Civic 1.4 i-VTEC – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.339 cc
Διάμετρος x διαδρομή 73,0×80,0
Διάταξη/κύλινδροι τετρακύλινδρος σε σειρά
Θέση κινητήρα κατά τον εγκάρσιο άξονα
Ισχύς 73 kW (100PS) / 6.000 rpm
Ροπή 127 Nm (13 kgm) / 4.800 rpm
Σχέση συμπίεσης 10,5:1
Τροφοδοσία Ατμοσφαιρική με ψεκασμό πολλαπλών σημείων
Ειδική ισχύς 74,68 PS/lt
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 13,4 sec
Τελική ταχύτητα 187 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 6,5 lt/100 km
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 6,7 / 5.4 / 4,7 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 50 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 769 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 5
Εκπομπή CO2 129 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Μηχανικό 6 σχέσεων
Σχέσεις κιβωτίου
ανά 1.000 rpm
ανά km/h
ανά km/h στο όριο του κόφτη
1η 3,461:1/ 7,0 / 48
2η 1,869:1/ 12,9 / 88
3η 1,235:1/ 19,5 / 133
4η 0,948:1/ 25,4 / 174
5η 0,809:1/ 29,8 / 204
6η 0,727:1/ 33,2 / 227
Τελική σχέση διαφορικού 4,750
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντες 17x7J
Τύπος ελαστικών, διάσταση Bridgestone Turanza, 225/45 R17
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση
Κύκλος στροφής 11,26 m
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4285x1770x1472 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1540/1540 mm
Μεταξόνιο 2605 mm
Χώρος αποσκευών 477 lt
Απόβαρο 1.181 kg
Αναλογία κιλών/ίππο 11,81 kg/PS
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 16.800 €
Φωτογραφίες: Νίκος Μήτσουρας

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. Η χόντα παντα ηταν απο τις αγαπημενες μου αλλα μετά το S2000 μας τα εχει χαλασει καπως. Ελπιζω καποια στιγμη να θυμηθουν τα παλια και να φτιαξουν κανα κινητηρα της προκοπης.
    Δεν λεω σαν τους παλιους με τα διακόσια άλογα. Αλλα ένα μοτερακι όπως αυτό το 1.300άρι με κανα τουρμπακι και καμια 120 δεν με χαλαγε.
    Προσωπικα δεν το εχω εγω αλλα ενας φίλος μου που εχει το προηγουμενο μου εχει πει τα καλυτερα για το στησιμο του αλλα δεν εχει γκαζι.
    Μπαι δε γουει καλή, σύντομη και εύστοχη δοκιμη, μου αρεσει ο πινακας, περιμενω την επομενη

    1. Θα παραθεσω την προσωπικη μου εμπειρια εχοντας το kia c’eed που διαθετει αναλογο κινητηρα.Θα συμφωνησω οτι ενα τουρμπακι δεν θα με χαλαγε καθολου αλλα πλεον η καταναλωση παιζει μεγαλυτερο ρολο κ οχι το γκαζι. ειδικοτερα οτα κινεισαι μεσα στην πολη το τουρμπο “ρουφαει” περισσοτερο αλλα οταν κινεισαι εκτος πολης “τραβαε騔 το αυτοκινητο δινοντας μεγλυτερη δυναμη…
      .Ειμαι υπερ των τουρμπο (ειπαμε ομως…η καταναλωση!) κ μακαρι οι ιαπωνες-κορεατες να το υιοθετησουν στα μικρομεσαια αυτοκινητα…..(μακαρι να ειχε κ το κια τουρμπο…αχχαχαχα!!) κ ακομα ενα εξαρακι κιβωτιο θα ηταν ιδανικο….
      Πολυ καλη η δοκιμη κ με σαφηνεια γραμμενο το αρθρο.
      Περιμενω δοκιμη και εντυπωσεις του νεου kia rio…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!