NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο «δρόμο της αεριοκίνησης» μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι δήμοι ανά τον κόσμο!

fysikon depa cng

Μαθήματα για τα οφέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη χρήση του φυσικού αερίου στο μακρινό Οχάιο και την… κοντινή μας Αττική!

Μπορεί η ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων μιας πόλης λιγότερων από 800.000 κατοίκων με νέα οχήματα που καίνε φυσικό αέριο – αντί για πετρέλαιο – να εξοικονομήσει άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως για τις δημοτικές αρχές; Η απάντηση είναι ναι, και μάλιστα μειώνοντας παράλληλα δραστικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Κι όμως, μια πόλη 800.000 κατοίκων μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 1 εκ. ευρώ!
Πως; Με τη χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, τη λεγόμενη αεριοκίνηση!

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη εμπειρία του δήμου Κολόμπους στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια πολιτεία που φαίνεται πως πρωτοστατεί στην υιοθέτηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για τους στόλους κοινωφελών οχημάτων όπως είναι τα απορριμματοφόρα και τα λεωφορεία. Χωρίς να είναι η μόνη ωστόσο, καθώς και άλλες πόλεις, όπως η ομώνυμη της ελληνικής πρωτεύουσας, Αθήνα, της Αλαμπάμα, στρέφονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο φυσικό αέριο. Και ειδικότερα, στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή CNG (από τα αρχικά της ορολογίας Compressed Natural Gas), το οποίο σημειώνεται ότι ουδεμία σχέση έχει με το γνωστό σε όλους υγραέριο.

Όλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο στρέφονται στο φυσικό αέριο για την κίνηση των οχημάτων τους -ΙΧ και ΔΧ- και ειδικότερα στο λεγόμενο CNG (Compressed Natural Gas), το οποίο στην Ελλάδα προωθείται με την εμπορική ονομασία FISIKON!

fisikon cng depa lewforeiaΠρόκειται για το καύσιμο με το οποίο η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) τροφοδοτεί ήδη εδώ και χρόνια περισσότερα από 600 λεωφορεία και 100 απορριμματοφόρα της Αττικής, με μεγάλο όφελος τόσο για τα οικονομικά μεγέθη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και για το περιβάλλον. Πρόκειται για το καύσιμο με την ονομασία FISIKON που πλέον διατίθεται για ΙΧ οχήματα, ταξί και κάθε τύπο οχήματος – επαγγελματικού ή μη – από το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού που οικοδομεί η ΔΕΠΑ.

Έτσι, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη του δικτύου της ΔΕΠΑ και τη στροφή των καταναλωτών σε οικονομικότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, η διείσδυση του καυσίμου στην Ελλάδα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με το δήμο της Θεσσαλονίκης να κάνει κι εκείνος πλέον βήματα στο «δρόμο της αεριοκίνησης». Για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα, η ΔΕΠΑ έχει θέσει σε λειτουργία δύο ιδιόκτητα πρατήρια FISIKON εντός της Αττικής, στην Ανθούσα, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα (ΔΧ και ΙΧ) σε 24ωρη βάση και στα Άνω Λιόσια, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί την τροφοδότηση λεωφορείων και απορριμματοφόρων.

Το εθνικό δίκτυο σταθμών τροφοδότησης φυσικού αερίου αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας ολοένα και πιο εύκολη την τροφοδότηση οχημάτων – ΔΧ και ΙΧ – με FISIKON!

fisikon cng depa  (1)Επιπλέον, η εταιρία -σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ- έχει θέσει σε λειτουργία τρεις ακόμη σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIΚON: δύο στην Αθήνα, στην Κηφισιά, επί της λεωφόρου Κηφισίας και στη Φιλαδέλφεια, στο 8ο χλμ της Εθνικής Οδού, και έναν σταθμό στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.

Τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού τροφοδότησης FISIKON στη Θεσσαλονίκη (επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής) πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, ενώ εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένας ακόμη σταθμός στη συμπρωτεύουσα.

fisikon cng depa  (2)Συγκεκριμένα, το Κολόμπους του Οχάιο υιοθέτησε προς τετραετίας ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την εξοικονόμηση πόρων με τίτλο «Green Fleet Action Plan» και ο προ ολίγων μηνών πρώτος απολογισμός από την αντικατάσταση του στόλου των απορριμματοφόρων είναι εντυπωσιακός. Εξοικονομεί 1,2 εκατομμύρια δολάρια μόνον από αυτή την κίνηση και δρομολογεί πλέον ανάλογες λύσεις και για τα άλλα δημοτικά οχήματα.

Το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων που εξορύσσεται από υπόγειες κοιλότητες. Εξαιτίας των ιδιοτήτων του, υπερέχει έναντι των υπολοίπων πρωτογενών μορφών ενέργειας και για αυτό, έχει ανακηρυχθεί και αποτελεί πλέον βασική ενεργειακή επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως γέφυρα μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιτυγχάνει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση από όλα τα άλλα καύσιμα σε όλους τους τομείς της παραγωγής, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Το φυσικό αέριο έχει ανακηρυχθεί και αποτελεί πλέον τη βασική ενεργειακή επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως γέφυρα μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

fisikon cng depa filadelfiaΕπιπλέον, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον, καθώς επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 38% λιγότερο από τον άνθρακα, 28% λιγότερο από το μαζούτ και 24% από το πετρέλαιο ντίζελ. Και φυσικά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ευκολία χρήσης και διαχείρισης σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, τόσο στις οικιακές όσο και στις εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Τα τελευταία χρόνια, το φυσικό αέριο έχει αποδείξει τη χρησιμότητα του και στην αυτοκίνηση, δεδομένου ότι μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χαμηλότερο κόστος καυσίμων, ενώ ένας τυπικός κινητήρας φυσικού αερίου λειτουργεί με σημαντικά χαμηλότερο θόρυβο από τους αντίστοιχους πετρελαιοκινητήρες.

fisikon cng depa egkainia - thes11Με αυτά τα δεδομένα, ειδικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα, και ενόψει των ερχόμενων Δημοτικών Εκλογών, η αξιοποίηση των ωφελειών που προσφέρει η χρήση του φυσικού αερίου στην οικιακή και επαγγελματική χρήση, και ιδιαίτερα στην αυτοκίνηση, θα πρέπει να συνυπολογιστεί από τους υποψηφίους Δημάρχους κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων τους.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!