NEA

Χαράσσει νέα ρότα το Land Rover Discovery Vision.

Μετά από 25 χρόνια το πρωτότυπο που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη αντικατοπτρίζει μία νέα προσέγγιση για το Discovery μετά από δυόμιση δεκαετίες…

Land Rover Discovery Vision Concept New York debut (11)Πάνω στην σχεδιαστική φιλοσοφία του επερχόμενου Discovery θα χτιστεί μία ολόκληρη γενιά νέων Land Rover δίχως αυτό να σημαίνει πως το μεγάλο SUV της Land Rover θα αποστασιοποιηθεί από τα παραδοσιακά στοιχεία του παρελθόντος. Πάντως, το Vision Concept είναι αρκετά διαφορετικό από το Discovery 4 (LR4) όσο και πρωτότυπο για όχημα εκτός δρόμου, με την μεσαία κολώνα να απουσιάζει , ενώ οι πόρτες ανοίγουν με αντίθετη φορά. Σχεδιαστικά υπάρχουν κλασικά γνωρίσματα του Disco (όπως το σκαλοπάτι της οροφής ή το κλασικό ανάγλυφο της πέμπτης πόρτας) αλλά η γενικότερη αισθητική προσανατολίζει προς την λογική των Range όπως υποδεικνύει και η μάσκα.

Αξιοσημείωτες λεπτομέρειες είναι τα κρυφά σκαλοπάτια τα οποία αναπτύσσονται όποτε χρειάζεται βοηθώντας στην επιβίβαση, ενώ γενικά στο πρωτότυπο του νέου Land Rover πολλές από τις λειτουργίες ελέγχονται με κινήσεις και χειρονομίε. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της μονοκόμματης πέμπτης πόρτας, ενώ το δάπεδο του πορτμπαγκάζ μετατοπίζεται ηλεκτροκίνητα προς τα έξω προκειμένου να βγουν εύκολα οι δύο επιπλέον θέσεις που μετατρέπουν το Disco σε 7θέσιο.

Στο διάταξης 2+3+2 εσωτερικό, όπως επιτάσσει η νέα μόδα ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν δύο οθόνες αφής, καθώς και κάμερες στους εξωτερικούς καθρέφτες. Οθόνες ως μέρος του συστήματος infotainment υπάρχουν και στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως ο ένας από τους δύο περιστροφικούς διακόπτες –αυτός που ελέγχει το Terrain Response System- στην κεντρική κονσόλα μπορεί να αφαιρεθεί και να χρησιμοποιηθεί ως τηλεχειρισμός. Την high-tech εικόνα συμπληρώνει το concept με το διάφανο καπό με επιπλέον κάμερες, που προβάλουν εικόνα στο HUD.

Αρκετά προχωρημένη είναι η δυνατότητα προβολής διαφόρων πληροφοριών στις γυάλινες επιφάνειες του Vision Concept ενώ ανάλογα με την ακτινοβολία μπορούν να σκουραίνουν με την ρύθμιση να γίνεται και εδώ με χειρονομίες. Παράλληλα και προκειμένου το σύστημα της μετάδοσης να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό και ο οδηγός να προειδοποιείται για τυχόν δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν χρησιμοποιείται τεχνολογία laser.

Το Vision Concept θα κάνει την εμφάνισή του περισσότερο ως tech πρόλογος για το μοντέλο παραγωγής που θα ακολουθήσει του χρόνου και για αυτό δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά στα μηχανικά μέρη. Πάντως, για την βασική έκδοση θεωρείται σίγουρη η παρουσίαση του νέου τετρακύλινδρου τούρμπο με τα 240 άλογα (σύμφωνα και με τα σχέδια της Jaguar) ενώ στα πλάνα υπάρχει πρόβλεψη και για την παραγωγή υβριδικών εκδόσεων. Σημειώστε πως αναμένονται δύο νέα SUV στην θέση του Freelander, ένα πιο κόμπακτ και ένα υπερπολυτελές που θα είναι η κορωνίδα της Land Rover.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button