Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα οι ανθρώπινες και βιομηχανικές δραστηριότητες να υπολειτουργούν και οι εκπομπές ρύπων να μειώνονται συνεχώς.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα η κατάσταση είχε ως εξής:
• Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 παρουσιάζουν συνεχή μείωση τις τελευταίες 3 εβδομάδες: κατά 33% την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 5% μία εβδομάδα νωρίτερα και κατά 15% δύο εβδομάδες νωρίτερα (η μία εβδομάδα σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη).
• Στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις του ίδιου ρύπου έπεσαν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κατά 23% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 32% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 18% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).
• Στην Πάτρα η μείωση ήταν 39% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 26% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 8% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η πτώση και των μέσων τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ10) σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα: στην Αθήνα κατά 25%, στη Θεσσαλονίκη 3%, στην Πάτρα 18%, στη Λάρισα 5%, στον Βόλο 13%.
Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού, Χανς Μπρούινινξ. «Τα στοιχεία μάς αποτυπώνουν με ακρίβεια τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας οχημάτων. Παρά ταύτα, η διαχείριση μακρόχρονων προβλημάτων στην ποιότητα της ατμόσφαιρας απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και επενδύσεις που κοιτούν το μέλλον. Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα κρίση και οι πολλαπλές της συνέπειες στην κοινωνία μας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας για μια ομαλή μετάβαση σε μια κοινωνία αειφορική και ανθεκτική».