NEA

Μπορούν τα «made in Europe» ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ανταγωνιστούν τα κινέζικα;

Μπορεί το  ηλεκτρικό αυτοκίνητο «made in Europe» να ανταγωνιστεί με μία πιο προσιτή τιμή πώλησης τα κινέζικα που εισβάλλουν με αξιώσεις στην γηραιά ήπειρο;  

Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως αυτό δεν είναι δυνατόν. Και εξηγούμαστε. Με βάση αυτά πού ήδη έχουν δημοσιευτεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζονται τα εξής:

  • Στην Κίνα, οι τιμές καταλόγου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι «έως και 60% χαμηλότερες από τις τιμές στη Γερμανία», σημειώνει ο Ferdinand Dudenhöffer, ειδικός στην αυτοκινητοβιομηχανία.
  • Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, είχε αναφέρει ότι οι κινέζοι κατασκευαστές έχουν «πλεονέκτημα κόστους 25%».
  • Η κινεζική μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο, η MG προσφέρει έτσι τιμές περίπου 30.000 ευρώ χωρίς περιβαλλοντικά μπόνους, ανάλογα με τα βασικά μοντέλα.
  • Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές μάρκες κατέλαβαν το 8% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης, ενώ τα μερίδιά τους ήταν σχεδόν μηδενικά το 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς του αναλυτή Matthias Schmidt.
  • Ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας, BYD, αναμένεται να αρχίσει να κατακλύζει την ευρωπαϊκή αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Schmidt. Το μοντέλο Atto 3 της έχει ήδη φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον Ιούλιο στη Σουηδία, όπου πάνω από το ένα τέταρτο των ταξινομήσεων είναι ηλεκτρικά.

Απέναντι τους, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κάνουν τα πάντα για να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να προσφέρουν φθηνότερα μοντέλα.

  • Ακόμη και η Mercedes, η οποία ειδικεύεται στα πολυτελή σεντάν, υποσχέθηκε για ένα οικονομικό μοντέλο, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες.
  • Τον Μάρτιο, η γερμανική μάρκα VW παρουσίασε το μελλοντικό ID.2 με κόστος από 25.000 ευρώ, που αναμένεται το 2025.
  • Ένα επίπεδο τιμών που «χρειαζόμαστε απεγνωσμένα», παρατήρησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Volkswagen.
  • Στο μεταξύ ο όμιλος  Stellantis ποντάρει κυρίως στο ηλεκτρικό Citroën C3, το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου και η Renault θα λανσάρει το αυτοκίνητο πόλης R5, που έχει υποσχεθεί για τιμές κάτω από το όριο των 30.000 ευρώ.
  • Η μάρκα Opel του ομίλου σχεδιάζει επίσης να προσφέρει ένα μοντέλο «γύρω στα 25.000 ευρώ» λίγο μετά το 2025, σύμφωνα με το αφεντικό της Florian Huettl.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button