NEA

Άνοιξαν τα σύνορα και τρέχουν να φουλάρουν στη Βουλγαρία

Η άρση των ελέγχων στα σύνορα έχει διευκολύνει την πρόσβαση Ελλήνων οδηγών σε πρατήρια καυσίμων της Βουλγαρίας, όπου οι τιμές της βενζίνης είναι αισθητά χαμηλότερες.

Σύμφωνα με το EU Oil Bulletin, η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 1,28 ευρώ το λίτρο, την ώρα που στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,80 ευρώ. Αυτή η διαφορά τιμής των 52 λεπτών ανά λίτρο οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση για τους οδηγούς.

Για παράδειγμα, για ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το εκτιμώμενο μέσο κόστος πλήρωσης στη Βουλγαρία είναι 64 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 90 ευρώ, προσφέροντας εξοικονόμηση 26 ευρώ ανά πλήρη εφοδιασμό.

Η αλλαγή αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε αυξημένη κίνηση στα πρατήρια καυσίμων της Βουλγαρίας, με Έλληνες οδηγούς να εκμεταλλεύονται την οικονομική διαφορά. Παράλληλα, η ελεύθερη διέλευση δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, ενισχύοντας τη διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες και τουρίστες βρίσκουν ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες της Βουλγαρίας, ενώ η απρόσκοπτη διακίνηση ενισχύει τη ροή αγαθών και κεφαλαίων. Ωστόσο, οι νέες συνθήκες εγείρουν και προβληματισμούς. Η απουσία ελέγχων στα σύνορα προκαλεί ανησυχίες για την πιθανή αύξηση της λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων και την ανεξέλεγκτη μεταφορά παράνομων ουσιών.

Επιπλέον, η έλλειψη αστυνομικής παρουσίας και τελωνειακών ελέγχων δημιουργεί φόβους για θέματα ασφάλειας, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα στη Βουλγαρία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές τιμές ή την προσφορά.

Παρά τις ανησυχίες, η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων και των εμπορικών συναλλαγών είναι σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!