Ένα νέο σύστημα από την Αυστραλία υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια από το GPS, χωρίς καμία εξάρτηση από δορυφορικά σήματα.
Το navigation βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δορυφορικά συστήματα όπως τα GPS και Galileo. Από τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη, μέχρι και τις εφαρμογές για πεζοπορία, ο προσδιορισμός θέσης εξαρτάται από σήματα που προέρχονται από δορυφόρους.
Αν και το σύστημα λειτουργεί αξιόπιστα, παρουσιάζει αδυναμίες σε περιπτώσεις ηλιακών καταιγίδων, μέσα σε αστικά περιβάλλοντα με πυκνή δόμηση, σε τούνελ ή σε περιβάλλοντα όπου εφαρμόζονται σκόπιμες παρεμβολές. Η εξάρτηση από εξωτερικές υποδομές παραμένει επίσης ένα στρατηγικό ρίσκο.
Η αυστραλιανή εταιρεία Q-CTRL παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση με το όνομα Ironstone Opal. Το νέο αυτό σύστημα πλοήγησης βασίζεται σε κβαντικά μαγνητόμετρα, τα οποία εντοπίζουν μικρές διακυμάνσεις στο φυσικό μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να προσφέρει ακρίβεια θέσης έως και 50 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα τεχνολογία GPS.
Αντί για ραδιοσήματα, το Ironstone Opal χρησιμοποιεί τις μικρομεταβολές του γήινου μαγνητικού πεδίου, τις οποίες συγκρίνει με λεπτομερείς χαρτογραφήσεις των μαγνητικών χαρακτηριστικών του εκάστοτε εδάφους.
Μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνει να φιλτράρει θορύβους, να διορθώνει αποκλίσεις και να προσαρμόζεται σε εξωτερικές επιδράσεις. Το σύστημα είναι πλήρως αυτόνομο, χωρίς ανάγκη για εξωτερικά σήματα, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, παρεμβολές από την ατμόσφαιρα ή κυβερνοεπιθέσεις.
Το σύστημα είναι κατάλληλο για χρήση σε περιβάλλοντα όπου τα δορυφορικά σήματα δεν είναι προσβάσιμα: όπως μέσα σε σήραγγες, αστικά κέντρα με ουρανοξύστες ή υπόγειες εγκαταστάσεις. Επίσης, καθώς δεν εκπέμπει ενεργά σήματα, το Ironstone Opal είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί, κάτι που ενισχύει την ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών.
Κατά τις δοκιμές του σε drones, εμπορικά αεροσκάφη και επίγεια οχήματα, το σύστημα πέτυχε σταθερή και ακριβή λειτουργία ακόμη και σε συνθήκες με μαγνητικές παρεμβολές. Η δυνατότητα συνδυασμού ευαίσθητων αισθητήρων με εξελιγμένους αλγορίθμους δίνει νέες δυνατότητες πλοήγησης σε τομείς όπου η αξιοπιστία είναι κρίσιμη.
Ωστόσο, η τεχνολογία εξακολουθεί να έχει περιορισμούς. Υψηλής ανάλυσης μαγνητικοί χάρτες είναι διαθέσιμοι μόνο για περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Σε εδάφη που δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως, η ακρίβεια μειώνεται. Επιπλέον, το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι δυναμικό και επηρεάζεται από φυσικά φαινόμενα, όπως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, γεγονός που απαιτεί τακτικές ενημερώσεις των δεδομένων.
Η κατασκευή και ρύθμιση των κβαντικών μαγνητομέτρων είναι επίσης απαιτητική και ακριβή. Αν και υπάρχει πρόοδος προς μικρότερα και πιο οικονομικά μοντέλα για ευρύτερη χρήση, το Ironstone Opal προορίζεται, προς το παρόν, κυρίως για εξειδικευμένες ή κρίσιμες εφαρμογές.