NEA

Έρχεται νέο δίκτυο «έξυπνων» καμερών σε 90 δρόμους της Αττικής – Καταγραφή παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο πιλοτικό σύστημα ψηφιακού ελέγχου της κυκλοφορίας στην Αττική, με 388 κάμερες να τοποθετούνται σε 41 κομβικά σημεία και 90 δρόμους, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει 2.500 κάμερες έως το 2026.

Το νέο σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Τροχαία, τίθεται σταδιακά σε λειτουργία, στοχεύοντας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Στην πρώτη φάση υλοποίησης, εγκαθίστανται 388 κάμερες σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, καλύπτοντας 41 κόμβους και περίπου 90 δρόμους σε 17 δήμους.

Οι κάμερες θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους, καθώς και παράνομη κυκλοφορία σε λεωφορειολωρίδες. Οι παραβάσεις θα διαβιβάζονται άμεσα στους οδηγούς είτε μέσω SMS είτε μέσω της θυρίδας τους στο gov.gr, επιτρέποντας την ψηφιακή διαχείριση των κλήσεων, ακόμα και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων όπως η αφαίρεση διπλώματος.

Το «Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Τροχαίων Παραβάσεων», όπως ονομάζεται, θα επεκταθεί έως το 2026 με συνολικά 2.000 κάμερες σταθερής θέσης και επιπλέον 500 σε αστικά λεωφορεία. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις νέες κάμερες που τοποθετεί η Περιφέρεια, αλλά και τις ήδη λειτουργούσες κάμερες της Αττικής Οδού και του ΟΑΣΑ.

Η επιλογή των σημείων έγινε με βάση τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και αφορά περιοχές υψηλής κυκλοφοριακής πυκνότητας ή με συχνές καταγραφές παραβάσεων και ατυχημάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κομβικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας (όπως η Κατεχάκη, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων), στον Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου, Ρετσίνα, Χατζηκυριακού), στον Ασπρόπυργο, στο Χαϊδάρι, στο Μαρούσι, στον Άγιο Δημήτριο, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στον Κορυδαλλό, στο Ίλιον, στο Πέραμα και αλλού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, ώστε από τις αρχές του 2026 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ψηφιακής επιτήρησης της οδικής κυκλοφορίας στην Ελλάδα, το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει την παραβατικότητα και να προάγει την υπεύθυνη οδήγηση στην καθημερινότητα των πολιτών.

📍 Πίνακας τοποθεσιών καμερών – Ομαδοποίηση ανά περιοχή

ΠεριοχήΑρ.Οδός / ΚόμβοςΣχόλιο
Αθήνα1Λ. Κηφισού & ΔυρραχίουΕπί της ∆υρραχίου προς Περιστέρι και παραδρόμου της Κηφισού (προς Λαμία)
2Λ. Αλεξάνδρας & 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)Προς όλες τις κατευθύνσεις
3Λ. Κατεχάκη & Γ. Παπανδρέου (Κοκκινοπούλου)Προς όλες τις κατευθύνσεις
4Λ. Β. Σοφίας – Λ. Β. Αμαλίας – ΠανεπιστημίουΠρος όλες τις κατευθύνσεις
5Λ. Β. Αμαλίας & Λ. Β. ΌλγαςΠρος όλες τις κατευθύνσεις
6Πειραιώς & ΧαμοστέρναςΕπί της Χαμοστέρνας προς Πειραιά και προς Αθήνα
Πειραιάς7Καραολή & Δημητρίου & ΚανελλοπούλουΚαι στα δύο ρεύματα
8Λ. Αθηνών – Πειραιώς & Γρ. Λαμπράκη / ΔωδεκανήσουΚαι στα δύο ρεύματα
9Χορμοβίτου & ΥπαπαντήςΕπί των οδών Χορμοβίτου και Υπαπαντής
10Θηβών / Ρετσίνα & ΠαλαμηδίουΚαι στα δύο ρεύματα
11Ρετσίνα & Αγ. ΔιονυσίουΕπί αμφοτέρων των οδών
12Αναπαύσεως & Ψαρών
13Ηρ. Πολυτεχνείου & ΣαχτούρηΠρος Σαχτούρη & Χατζηκυριακού
14Ηρ. Πολυτεχνείου & Χαρ. ΤρικούπηΚαι στα δύο ρεύματα
15Ηρ. Πολυτεχνείου & 2ας ΜεραρχίαςΚαι στα δύο ρεύματα
16Δ. Γούναρη – Ρετσίνα – Αλιπέδου – ΙπποδαμείαςΠρος όλες τις κατευθύνσεις
17Ακτή Κονδύλη & ΑιγάλεωΚαι στα δύο ρεύματα
Παπάγου – Χολαργός18Λ. Κατεχάκη & ΠίνδουΠρος όλες τις κατευθύνσεις
Ασπρόπυργος19Λ. ΝΑΤΟ & Λ. ΜεγαρίδοςΚαι στα δύο ρεύματα
20Λ. ΝΑΤΟ & ΓκορυτσάςΚαι στα δύο ρεύματα
21Λ. ΝΑΤΟ & ΤραπεζούντοςΠρος και από Λ. ΝΑΤΟ
Μέγαρα22ΠΕΟ Αθηνών – Κορίνθου & Μίνωα / ΠάχηςΚαι στα δύο ρεύματα
Χαϊδάρι23Λ. Αθηνών & Γ. Παπανδρέου / ΚύπρουΚαι στα δύο ρεύματα
Περιστέρι24Λ. Κηφισού & ΚωνσταντινουπόλεωςΠρος Αθήνα
Άλιμος25Λ. Αμφιθέας & Λ. Αγ. ΒαρβάραςΡεύμα προς Αγ. Βαρβάρας
26Ταξιαρχών & Καλαμακίου
Μαρούσι27Λ. Κηφισίας & ΠεντέληςΚαι στα δύο ρεύματα
Άγιος Δημήτριος28Λ. Παπαναστασίου & Σοφοκλή ΒενιζέλουΡεύμα προς Λ. Βουλιαγμένης
Καλλιθέα29Λ. Θησέως & ΚαλυψούςΚαι στα δύο ρεύματα
30Λ. Θησέως & ΔαβάκηΚαι στα δύο ρεύματα
31Χαροκόπου & ΔοϊράνηςΚαι στα δύο ρεύματα
32Θησέως & Λ. ΠοσειδώνοςΠρος Φάληρο & Εθνάρχου Μακαρίου
Μοσχάτο – Ταύρος33Πειραιώς & ΧαμοστέρναςΚαι στα δύο ρεύματα
34Πειραιώς & Χρ. ΣμύρνηςΚαι στα δύο ρεύματα
35Π. Ράλλη & Αγ. ΆννηςΚαι στα δύο ρεύματα
Κορυδαλλός36Γρ. Λαμπράκη & ΣολωμούΚαι στα δύο ρεύματα
Κερατσίνι – Δραπετσώνα37Λ. Σχιστού – Σκαραμαγκά & Γρ. ΛαμπράκηΠρος όλες τις κατευθύνσεις
38Λ. Δημοκρατίας & Γρ. ΛαμπράκηΚαι στα δύο ρεύματα
Ίλιον39Λ. Ανδρέα Παπανδρέου & Λ. ΘηβώνΚαι στα δύο ρεύματα
Δάφνη – Υμηττός40Λ. Παπαναστασίου & ΑλεξανδρείαςΡεύμα προς Π. Φάληρο
Πέραμα41Λ. Δημοκρατίας & ΤριπόλεωςΡεύμα προς Κερατσίνι

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!