Η Tesla παρουσίασε στην Ελλάδα τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των Model S και Model X, διατηρώντας τις τιμές τους σε επίπεδα που αγνοούν πλήρως την ύπαρξη των ευρωπαϊκών και κινεζικών ανταγωνιστριών.
Η Tesla παρουσίασε στην Ελλάδα τις ανανεωμένες εκδόσεις των Model S και Model X, δύο μοντέλα που έχουν πίσω τους αρκετή ιστορία: το Model S πρωτοεμφανίστηκε το 2012, ενώ το Model X κυκλοφόρησε το 2015. Παρά τα χρόνια που κουβαλούν στην πλάτη τους -και με δεδομένο τον ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο κινείται η ηλεκτροκίνηση- εξακολουθούν να πωλούνται με τιμές που ξεκινούν από 109.990 € και 114.990 € αντίστοιχα.
Με άλλα λόγια, για να αποκτήσει κάποιος σήμερα ένα Model S ή Model X στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από το «κατοστάρικο», όταν στην ίδια κατηγορία υπάρχουν πλέον πληθώρα ευρωπαϊκών και κινεζικών προτάσεων που προσφέρουν παρόμοια αυτονομία, τεχνολογία και επιδόσεις με αισθητά χαμηλότερο κόστος. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές παίζουν σημαντικότερο ρόλο από το badge στο καπό, το positioning της Tesla μοιάζει όλο και περισσότερο με συναισθηματική επιλογή.
Στην ουσία, τα δύο μοντέλα έχουν δεχθεί μια σειρά στοχευμένων αναβαθμίσεων. Περισσότερη ηχομόνωση στην καμπίνα, νέοι τροχοί (19 έως 22 ίντσες ανάλογα με την έκδοση), κάποιες αισθητικές βελτιώσεις και μικρές λειτουργικές προσθήκες όπως κάμερα μπροστινής πρόσοψης, ένδειξη τυφλών σημείων και προσαρμοζόμενοι προβολείς.
Η αερανάρτηση έχει επαναρρυθμιστεί, η αεροδυναμική έχει βελτιωθεί και σε κάποιες εκδόσεις υπάρχουν νέες λύσεις για ψύξη ή σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες. Η έκδοση Plaid του Model S παραμένει το πιο γρήγορο ηλεκτρικό sedan παραγωγής, ενώ το Model X Plaid έχει παρανοϊκές επιδόσεις για SUV: 0-100 χλμ/ώρα σε 2,6 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 262 χλμ/ώρα.
Αν και η Tesla προσφέρει κάποιες παροχές (όπως απεριόριστη δωρεάν φόρτιση σε Supercharger και premium συνδεσιμότητα για τον πρώτο ιδιοκτήτη), είναι προφανές ότι βασίζεται στη φήμη, το όνομα και το τεχνολογικό της προφίλ για να στηρίξει την τιμολόγηση αυτών των μοντέλων.
Αυτό που παλιότερα ήταν το μόνο γρήγορο ηλεκτρικό με σοβαρή αυτονομία, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν χάρτη γεμάτο επιλογές – από την Ιταλία μέχρι την Κίνα, με κατασκευάστριες που όχι μόνο πιέζουν τιμές αλλά προσφέρουν τεχνολογία αιχμής και υλικά υψηλής ποιότητας. Κι όσο κι αν το Model S εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό σε νούμερα, παραμένει σχεδιαστικά ίδιο με αυτό που είδαμε πριν από 13 χρόνια – και κοστίζει όσο δύο νεότερα μοντέλα άλλων κατασκευαστριών.
Ίσως τελικά η Tesla να ποντάρει στο ότι το κοινό της αγοράζει ιδεολογία και όχι απλώς αυτοκίνητο. Δικαίωμά της. Αλλά πλέον, ο ανταγωνισμός δεν κάνει εκπτώσεις – τουλάχιστον όχι στην τιμή.

Ειδικά το model X έχει πολύ υψηλό κόστος κατασκευής λόγω των wing doors , και όπως η tesla έχει δηλώσει θέλει να επικεντρωθεί στις χαμηλότερες σειρές ( 3 & Y )