NEAPINED

Με περιορισμό ισχύος θα απειλούνται τα PHEV που δεν θα φορτίζονται;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέους περιορισμούς για τα plug-in υβριδικά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπαίνουν στην πρίζα και ότι δεν λειτουργούν μόνο ως αυτοφορτιζόμενα υβριδικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές από το 2035 και η πίεση προς τους κατασκευαστές μεγαλώνει. Με την υποδομή φόρτισης να παραμένει ελλιπής και την αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών να μην έχει ωριμάσει πλήρως, τα plug-in υβριδικά (PHEV) συνεχίζουν να αποτελούν μια χρήσιμη τεχνολογία-γέφυρα.

Ωστόσο, η παρεξημένη χρήση τους έχει φέρει τη συγκεκριμένη κατηγορία στο στόχαστρο τόσο της ΕΕ όσο και οργανισμών που παρακολουθούν τις πραγματικές εκπομπές ρύπων.

Δεδομένα από τη χρήση χιλιάδων PHEV δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν φορτίζουν τακτικά τις μπαταρίες, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται σαν συμβατικά υβριδικά – αλλά κουβαλώντας το επιπλέον βάρος μιας μεγάλης μπαταρίας που μένει «αδρανής». Κάτι που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές, ενώ ακυρώνει τον λόγο ύπαρξης της τεχνολογίας.

Σε απάντηση, μεγάλες γερμανικές κατασκευάστριες έχουν προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν νέο μηχανισμό: τα PHEV θα απαιτούν φόρτιση μετά από ορισμένα χιλιόμετρα, αλλιώς θα περιορίζεται η ισχύς του συστήματος κίνησης. Η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό εξέταση και έχει στόχο την ενθάρρυνση της ηλεκτρικής οδήγησης και τη διατήρηση της αξιοπιστίας της τεχνολογίας, ενόψει των αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών που έρχονται.

Παρά τις επικρίσεις, τα PHEV (ή τα REEV, με επαυξητικό κινητήρα) εξακολουθούν να έχουν ουσιαστικό ρόλο, όταν χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Με τακτική φόρτιση από πρίζα, ένα plug-in υβριδικό μπορεί να καλύψει καθημερινές μετακινήσεις με μηδενική χρήση του θερμικού κινητήρα και να προσφέρει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση. Επιπλέον, εξασφαλίζει αυτονομία για μεγαλύτερα ταξίδια χωρίς την ανάγκη εύρεσης σταθμού φόρτισης, απαντώντας έτσι σε μια από τις βασικές ανησυχίες των οδηγών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αντιθέτως, όταν δεν φορτίζονται, τα PHEV λειτουργούν σαν αυτοφορτιζόμενα υβριδικά, όμως μεταφέρουν μεγαλύτερο βάρος και γίνονται λιγότερο αποδοτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ εξετάζει αυστηρότερες απαιτήσεις στις διαδικασίες έγκρισης τύπου, με δοκιμές που καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα και μετρήσεις που αποτυπώνουν τις πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Συνολικά, η τεχνολογία PHEV μπορεί να είναι αποδοτική και να βοηθήσει στη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά η αξιοποίησή της απαιτεί υπευθυνότητα από τους χρήστες και σαφή στρατηγική από τις κατασκευάστριες. Αν συνδυαστεί με ενημέρωση, υποδομές και κίνητρα για σωστή χρήση, παραμένει μια αποδοτική και ωφέλιμη λύση – όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!