Το νέο Opel Insignia φέρεται να βρισκόταν κοντά στην παραγωγή, όμως η Stellantis αποφάσισε να βάλει τέλος στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσει την ιδέα σε μελλοντικό μοντέλο της Peugeot.
Η επιστροφή του Opel Insignia φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, παρά το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία είχε προχωρήσει σημαντικά στην εξέλιξη του διαδόχου του. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές κοντά στη Stellantis, το πρότζεκτ έχει ουσιαστικά ακυρωθεί, ενώ στοιχεία της εξέλιξής του φέρεται να αξιοποιούνται πλέον σε μελλοντικά μοντέλα της Peugeot.
Το Insignia αποτέλεσε για χρόνια τη ναυαρχίδα της Opel και ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της μάρκας στην ευρωπαϊκή αγορά. Μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του πριν από λίγα χρόνια, η εταιρεία αναζητούσε τον τρόπο επιστροφής της στην κατηγορία των μεγαλύτερων οικογενειακών μοντέλων, αυτή τη φορά όμως με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.
Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου που θα αντικαθιστούσε εμμέσως το Insignia και θα αξιοποιούσε το όνομα Manta. Η Opel είχε ήδη παρουσιάσει σχετικά πρωτότυπα τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε το νέο μοντέλο.
Σε αντίθεση με την κλασική φιλοσοφία του Insignia, το νέο μοντέλο θα υιοθετούσε μορφή crossover με έντονα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και σχεδίαση που θα συνδύαζε στοιχεία SUV και fastback. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα είχε φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο εξέλιξης και θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, η νέα στρατηγική της Stellantis φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα. Ο όμιλος φέρεται να επέλεξε να επικεντρώσει την Opel σε μοντέλα υψηλού όγκου πωλήσεων, περιορίζοντας τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ. Με βάση αυτή τη λογική, το Grandland παραμένει η κορυφαία πρόταση της μάρκας, χωρίς να προβλέπεται άμεση αντικατάσταση του Insignia.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το σχεδιαστικό και τεχνολογικό υπόβαθρο του ακυρωμένου Manta φαίνεται να μεταφέρεται στην Peugeot. Πρόσφατες παρουσιάσεις μελλοντικών μοντέλων της γαλλικής εταιρείας έδειξαν ένα μεγάλο shooting brake με έντονο αεροδυναμικό προσανατολισμό, το οποίο πολλοί θεωρούν πιθανό διάδοχο του Peugeot 508.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα STLA One του ομίλου Stellantis, προσφέροντας υβριδικές, αμιγώς ηλεκτρικές αλλά και εκδόσεις με τεχνολογία επέκτασης αυτονομίας.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε η Opel χάνει μία σημαντική ευκαιρία να επιστρέψει στην κατηγορία των μεγαλύτερων οικογενειακών μοντέλων. Παράλληλα, η Peugeot φαίνεται πως ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της μέσα στον όμιλο, αποκτώντας ένα πρότζεκτ που αρχικά είχε σχεδιαστεί για τη γερμανική μάρκα.
Προς το παρόν, πάντως, όλα δείχνουν ότι το Insignia δεν πρόκειται να αποκτήσει διάδοχο στο άμεσο μέλλον, αφήνοντας το Grandland ως τη ναυαρχίδα της Opel για τα επόμενα χρόνια.


