MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Γιατί τρέμει το τιμόνι του αυτοκινήτου μου;

Το τρέμουλο στο τιμόνι του αυτοκινήτου είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται, αφού μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, κάποιες από τις οποίες είναι σχετικά εύκολες να διορθωθούν, ενώ άλλες μπορεί να απαιτούν σημαντικότερες επισκευές.

Η πιο συχνή αιτία του τρέμουλου είναι η ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών ή όταν έχει φύγει κάποιο αντίβαρο από την ζάντα. Αν ένα από τα μπροστινά ελαστικά είναι λιγότερο φθαρμένο από το άλλο ή έχει εσωτερική παραμόρφωση, τότε δημιουργείται ένα άνισο φορτίο και το τιμόνι τρέμει, ιδίως κατά την αύξηση της ταχύτητας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η λύση είναι η ζυγοστάθμιση των τροχών σε ένα εξειδικευμένο βουλκανιζατέρ. Η διαδικασία είναι γρήγορη και οικονομική και αποκαθιστά την ισορροπία των τροχών προσθέτοντας αντίβαρα.

Κατά τη ζυγοστάθμιση τοποθετούνται ειδικά αντίβαρα στην περιφέρεια της ζάντας του τροχού (ειδικό μηχάνημα υποδεικνύει την ακριβή θέση και το βάρος που πρέπει να τοποθετηθεί) με σκοπό η περιμετρική κατανομή της μάζας να γίνει και πάλι ομοιόμορφη.

Η ζυγοστάθμιση γίνεται είτε εκτός αυτοκινήτου (κάθε τροχός βγαίνει από το αυτοκίνητο και τοποθετείται στο μηχάνημα της ζυγοστάθμισης), είτε επί του αυτοκινήτου: το αυτοκίνητο σηκώνεται και το ειδικό φορητό μηχάνημα ζυγοστάθμισης τοποθετείται δίπλα στον τροχό. Το μηχάνημα δίνει κίνηση στον τροχό και υπολογίζει την ακριβή θέση και το βάρος που πρέπει να τοποθετηθεί.

Ωστόσο, αν το τρέμουλο παρατηρείται μόνο κατά το φρενάρισμα, μια άλλη πιθανή αιτία είναι τα στραβωμένες δισκόπλακες, οι οποίες μπορεί να έχουν υπερθερμανθεί και στρεβλωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η επισκευή ή η αντικατάσταση των δισκοφρένων απαιτείται και μπορεί να είναι μια πιο δαπανηρή διαδικασία.

Επιπλέον, το τρέμουλο στο τιμόνι μπορεί να οφείλεται και σε προβλήματα της ανάρτησης, των αμορτισέρ ή του συστήματος διεύθυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση επίσκεψη στον μηχανικό είναι απαραίτητη για να διαγνωστεί και να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως κάθε περίεργο συμβάν που παρατηρείται στο αυτοκίνητό σας πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Η σωστή  συντήρηση είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την καλή λειτουργία του οχήματός σας. Μην διστάζετε να αναζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια από επαγγελματία μηχανικό, προκειμένου να διασφαλίσετε πως το αυτοκίνητό σας βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση και κινείται με ασφάλεια.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!