NEA

Volkswagen και Xpeng συνεργάζονται για το πρώτο τους ηλεκτρικό SUV

Ο Όμιλος Volkswagen και ο κινεζικός συνεργάτης της Xpeng στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσαν τα σχέδια για το πρώτο τους πρότζεκτ – ένα ηλεκτρικό SUV.

Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία τους, η οποία καθιερώθηκε τον Ιούλιο, όταν η VW απέκτησε το 4,99% των μετοχών της Xpeng έναντι περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι να λανσάρει δύο μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με μια πρώτη συμφωνία για τη συνεργασία σε επίπεδο πλατφόρμας και λογισμικού, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεκινήσουν ένα κοινό πρόγραμμα προμηθειών για τα εξαρτήματα της πλατφόρμας και του οχήματος, αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας για τη μείωση του κόστους.

Η VW προβλέπει μείωση του χρόνου ανάπτυξης κατά περισσότερο από 30% μέσω κοινών προμηθειών και εξελίξεων στον σχεδιασμό και τη μηχανική.

Το επερχόμενο SUV θα ενσωματώσει τεχνολογία που βασίζεται στην πλατφόρμα Edward της Xpeng, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα στο μοντέλο G9 της μάρκας.

Παρά το γεγονός ότι φέρουν το λογότυπο της VW, τα οχήματα που θα παράγονται μέσω αυτής της συνεργασίας θα διαθέτουν μια από κοινού αναπτυγμένη πλατφόρμα που θα έχει τις ρίζες της στην τεχνολογία Edward της Xpeng που μετράει μια δεκαετία.

Σε μια ανταγωνιστική κίνηση για την ανάκτηση μεριδίου αγοράς στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, η Volkswagen αξιοποιεί τη στρατηγική συνεργασία με την Xpeng.

Ο Ralf Brandstatter, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου VW και επικεφαλής της Κίνας, τόνισε τη σημασία της ταχύτητας στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, δηλώνοντας: «Στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, η ταχύτητα είναι θεμελιώδης».

Η Volkswagen, η οποία έχασε τον τίτλο της μάρκας αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στην Κίνα από την BYD στα τέλη του 2022, αντιμετωπίζει ενεργά το εξελισσόμενο τοπίο.

Η εταιρεία επενδύει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα νέο κέντρο ανάπτυξης και προμήθειας EV στο Hefei, εκτός από την ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας κατασκευής στην Κίνα που προέρχεται από το αρθρωτό υποστύλωμα MEB για τα EVs εισαγωγικού επιπέδου.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων επικεντρώνονται σε μέτρα μείωσης του κόστους, η Xpeng έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, ανακοινώνοντας σχέδια για την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων και επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη για να πλοηγηθεί σε αυτό που περιγράφει ως ανταγωνιστική “αιματηρή θάλασσα”.

Η κοινή ανάπτυξη του ηλεκτρικού SUV σηματοδοτεί μια στρατηγική συνεργασία με στόχο τα αμοιβαία οφέλη και την κοινή επιτυχία στην ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!