Σ

Σινεμπλόκ (silent block)

Ελαστικά παρεμβύσματα που χρησιμοποιούνται στα σημεία σύνδεσης των στοιχείων της ανάρτησης. Συγκεκριμένα, η σύνδεση των στοιχείων της ανάρτησης μεταξύ τους ή με το πλαίσιο γίνεται μέσω μεταλλοελαστικών συνδέσμων που περιλαμβάνουν δύο μεταλλικά χιτώνια και μεταξύ τους έναν ελαστικό δακτύλιο. Αυτό το είδος συνδέσμου ονομάζεται σινεμπλόκ ή silent block.

Στόχος τους είναι να μειώσουν τους κραδασμούς αλλά και το θόρυβο που προέρχεται από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μειώνουν την απόκριση στο τιμόνι και την ακρίβεια στο κράτημα. Όσο σκληρότερο είναι το υλικό του σινεμπλόκ, τόσο καλύτερη είναι η αίσθηση της οδήγησης, αλλά μειώνεται η άνεση. Γενικότερα τα σκληρότερα σινεμπλόκ προτιμούνται σε σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα. Για αυτό, σε αγωνιστικές κατασκευές, αντικαθίστανται από αντίστοιχους μεταλλικούς συνδέσμους (rose joints).

Τα σινεμπλόκ ουσιαστικά φιλτράρουν τους κραδασμούς από την λειτουργία της ανάρτησης. Το ελαστικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι πιο σκληρό ή λιγότερο σκληρό, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Τα σινεμπλόκ πολυουρεθάνης είναι αυτά που είναι τα σκληρότερα, αλλά αντέχουν και περισσότερο σε σχέση με τα κανονικά σινεμπλόκ, τα οποία έτσι και αλλιώς φθείρονται με τον χρόνο και θέλουν αλλαγή μετά από αρκετά χιλιόμετρα.

Όσο σκληρότερο είναι το υλικό του σινεμπλόκ, τόσο καλύτερη είναι η αίσθηση της οδήγησης, αλλά μειώνεται η άνεση. Γενικότερα τα σκληρότερα σινεμπλόκ προτιμούνται σε σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα. Για αυτό, σε αγωνιστικές κατασκευές, αντικαθίστανται από αντίστοιχους μεταλλικούς συνδέσμους (rose joints).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!