NEA

343,5 χλμ/ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα;

water

Από το 1992 η ομάδα Swissrocketman κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με ένα πυραυλοκίνητο όχημα που χρησιμοποιούσε νερό πιάνοντας τα 343,5 χλμ/ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα. Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

  • Το 80% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον θερμοδυναμικό κύκλο Rankine όπου η θερμότητα μετατρέπεται σε έργο. Με απλά λόγια ο κύκλος Rankine περιγράφει τη λειτουργία ενός ατμοστρόβιλου. Άνθρακας, λιγνίτης, φυσικό αέριο, μαζούτ ή σχάσιμα υλικά θερμαίνουν ποσότητες νερού που μετατρέπονται σε ατμό. Η πίεση του ατμού περιστρέφει τεράστιες γεννήτριες και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
  • Κάπως έτσι λειτουργούν και τα ατμόπυραυλοκίνητα οχήματα. Στο καρτίστικο εξάτροχο, με το όνομα Waterthunder, υπάρχει στο πίσω μέρος μία δεξαμενή νερού 100 λίτρων. Διοχετεύοντας σε αντιστάσεις 100 kW το νερό ατμοποιείται ανεβάζοντας την πίεση όπως σε μία χύτρα μαγειρέματος. Χρειάζεται περίπου 40 λεπτά ώστε η θερμοκρασία να φτάσει τους 260 0C παράγοντας 60 bar πίεσης.
  • Απελευθερώνοντας την πίεση από ένα μικρό στόμιο στο πισω μέρος δημιουργείται επιτάχυνση 457 μέτρων/δευτερόλεπτο (1.646 χλμ/ώρα). Το όχημα κυριολεκτικά εκτοξεύεται και πετυχαίνει το νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 343,52 χλμ/ώρα σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα. Ο οδηγός το μόνο που κάνει είναι να κρατήσει την αναπνοή του για να αντέξει την επιτάχυνση και να περιμένει να διαφύγει όλος ο πεπιεσμένος ατμός για να επιβραδύνει το Waterthunder.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button