ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα μαγικά ραβδάκια του Lexus RX 450h

rx_450h_active_stabilizer_1-resize

Λένε πως η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Για αυτό και το caroto.gr αρέσκεται στο να δίνει σημασία στα τεχνολογικά σημεία ενός αντικειμένου όπως είναι για παράδειγμα οι ενεργητικές αντιστρεπτκές ράβδοι του Lexus 450h. Δεν είναι ούτε η πρώτη, μήτε η τελευταία φορά που βλέπουμε σε ένα πολυτελές όχημα ενεργητικές αντιστρεπτικές αλλά το σύστημα του υβριδικού SUV αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω τεχνολογίας.

  • Οι Ιάπωνες ονομάζουν το σύστημά τους ΑSS (Active Stabilizer System) και πρόκειται για αντιστρεπτικές ράβδους που συναντάμε και στους δύο άξονες του RX450h. Προσφέρονται στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού.
  • Ποιος είναι ο σκοπός τους; Ο μεγαλύτερος περιορισμός των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές. Σύμφωνα με την Lexus ένα RX 450h εξοπλισμένο με το σύστημα ASS «γέρνει» κατά 40% λιγότερο στις στροφές και περιορίζει την πλευρική επιτάχυνση κατά 0,5g. Σε σχέση με τις υδραυλικά ενεργητικές αντιστρεπτικές, οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες του ASS είναι πιο άμεσες στη λειτουρργία τους ενώ δεν επιβαρύνουν τον τομέα της κατανάλωσης αφού όταν το όχημα κινείται ευθεία το σύστημα δεν επενεργεί καθόλου στην ανάρτηση.

rx_450h_active_stabilizer_1_resize

  • Πως λειτουργεί; Το όλο σύστημα κατασκευάζεται από την Aisin και ελέγχεται ηλεκτρονικά από κεντρική μονάδα (ECU) ανάλογα με την δυναμική ευστάθεια του αυτοκινήτου. Όπως φαίνεται και στην σχεδιαστική απεικόνιση, στο μέσο κάθε αντιστρεπτικής ράβδου παρεμβάλλεται ένας ηλεκτρικός ενεργοποιητής (ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας συνεχούς ρεύματος που κινεί ένα μικρομειωτήρα) που περιστρέφει αντίρροπα κάθε μέρος της ράβδου. Το άκρο της κάθε ράβδου είναι αρθρωμένο με ένα βραχίονα που περιορίζει την διαδρομή της ανάρτησης. Έτσι, σε διάρκεια αριστερής στροφής ο βραχίονας του εσωτερικού τροχού ωθείται προς τα πάνω ενώ του εξωτερικού προς τα κάτω αλφαδιάζοντας το αμάξωμα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!