ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως λειτουργεί ο αισθητήρας βροχής;

rain-sensor_resize

Οι υαλοκαθαριστήρες κινούνται αυτόματα κάθε φορά που βρέχει, σκοτεινιάζει και οι προβολείς ενεργοποιούνται δίχως να επέμβει ο οδηγός. Πως γίνεται κάτι τέτοιο;

    Αισθητήρας βροχής από Mercedes-Benz CLK του 2000
    Αισθητήρας βροχής από Mercedes-Benz CLK του 2000
  • Δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα σπιρτόκουτο αλλά αυτοί είναι που αποφασίζουν για τους υαλοκαθαριστήρες και τους προβολείς. Ο λόγος για τους αισθητήρες βροχής και φωτός που βασίζονται στην ίδια αρχή λειτουργίας, στην μεταβολή της αντανάκλασης της φωτεινής ακτινοβολίας.
  • Η λειτουργία ενός αισθητήρα βροχής είναι στη σύλληψή της εξαιρετικά απλή. Ένα αγωγός LED εκπέμπει φωτεινή δέσμη προς το παρμπρίζ με τέτοιο τρόπο ώστε όταν δεν υπάρχει υγρασία η ένταση της ακτινοβολίας να αντανακλάται πάνω σε ένα φωτοαισθητήρα. Όταν στο παρμπρίζ πέσουν οι πρώτες σταγόνες νερού ή σε περίπτωση υγρασίας τότε μεταβάλλεται το μέγεθος της αντανάκλασης.
  • Όσο περισσότερο νερό υπάρχει πάνω στο παρμπρίζ τόσο μικρότερη είναι η ένταση της αντανάκλασης, τόσο πιο γρήγορα κινούνται οι υαλοκαθαριστήρες. Οι αισθητήρες βροχής νέας γενιάς χρησιμοποιούν υπέρυθρες δέσμες αντί για φυσικό φως δίνοντας τη δυνατότητα της τοποθέτησης του αισθητήρα σε σημεία του παρμπρίζ που δεν είναι ορατά από έξω.
  • Οι αισθητήρες βροχής μπορούν να συνεργαστούν με τα ηλεκτρικά παράθυρα και την ηλιοροφή ώστε να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Από την προσθήκη ενός επιπλέον φωτοαισθητήρα προκύπτει το σύστημα που ενεργοποιεί αυτόματα τους προβολείς χωρίς να επεμβαίνει ο οδηγός.

rain_sensor

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!