ΔΟΚΙΜΕΣ

Toyota Auris Hybrid [test drive]

Toyota-Auris_HSD-Hybrid_caroto_test_2013 (2)

Με αναβαθμισμένο υβριδικό σύστημα και ποιοτικότερα οδικά χαρακτηριστικά το Auris Hybrid βλέπει στα ίσα τον πετρελαιοκίνητο ανταγωνισμό…

Στην δεύτερη υβριδική του φάση το Auris έχει πιο δύσκολο έργο από ποτέ, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά που απολαμβάνει το τελευταίο καιρό τα οφέλη της πετρελαιοκίνησης. Ακόμη και η έκδοση ντίζελ θα πρέπει να θεωρείται απειλητική για το Auris Hybrid. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Οικονομοτεχνικά ίσως και ναι, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Από την μία έχουμε το εξαιρετικό ντίζελ Auris με τις τούρμπο επιδόσεις αλλά από την άλλη το πιο ήσυχο βενζινοκίνητο υβριδικό, με το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο που, ωστόσο, χρίζει χρόνο εξοικείωσης (όπως κάθε μετάδοση τύπου CVT). Από εκεί και πέρα, το υβριδικό Auris κληρονομεί κάθε αρετή της νέας γενιάς όπως είναι η κομψή σχεδίαση, οι μεγάλοι χώροι (ενδεικτικό είναι το πορτμπαγκάζ των 360 lt έναντι των 279 του προηγούμενου Auris Hybrid), η καλύτερη ποιότητα κύλισης και γενικότερα τα οδικά χαρακτηριστικά.

Τώρα, σε ότι αφορά στο υβριδικό σύστημα αφορά σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του γνωστού HSD με τον 1.800άρη κινητήρα με συνδυασμένη ισχύ 136 ίππων. Οι επιδόσεις είναι αισθητά καλύτερες (σε σχέση με το προηγούμενο Auris αλλά όχι και από το ντίζελ) όπως και η ηλεκτρική αυτονομία (για περίπου 2 χλμ. στο πρόγραμμα EV) με την ταχύτερη επαναφόρτιση των μπαταριών.

Για βέλτιστη κατανάλωση ο οδηγός πρέπει να πιέζει απαλά το γκάζι ώστε να εκμεταλλεύεται την ηλεκτροκίνηση και να εμπλέκεται λιγότερο ο βενζινοκινητήρας ενώ στις κατηφόρες η ελαφρά πίεση του φρένου ανακτά πιο γρήγορα ενέργεια στις μπαταρίες. Είναι σαν ένα μικρό παιχνίδι προσαρμόζοντας το οδηγικό στιλ στην λειτουργία του υβριδικού συστήματος HSD. Μερικοί θα το βρουν διασκεδαστικό και ως μία πρόκληση απέναντι στο trip computer, κάποιοι άλλοι απλά θα το βαρεθούν θυσιάζοντας ένα μέρος από τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας.

Οι επιδόσεις είναι σχετικά καλές και για μάξιμουμ ρυθμούς ο οδηγός θα πρέπει να βυθίσει το πεντάλ του γκαζιού και να έχει προεπιλέξει το πρόγραμμα Power. Εδώ, αυτός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να κάνει υπομονή και μαζί με τους συνεπιβάτες του να… αγνοεί για λίγο τα αυξανόμενα επίπεδα θορύβου μιας και ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί σε υψηλές rpm (κατά την φουλ επιτάχυνση). Έτσι και αλλιώς, το Auris Hybrid δεν είναι ένα αυτοκίνητο για… κόντρες αλλά για πράους και οικονομικούς ρυθμούς οδήγησης με πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου.

Εν ολίγης, η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε ήταν στα 5-6 λτ./100 χλμ., τιμή ανταγωνιστική απέναντι στο επίσης αξιόλογο πετρελαιοκίνητο Auris καθώς και σε αντίστοιχες εκδόσεις του ανταγωνισμού. Επίσης, το Auris Hybrid εξασφαλίζει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ξεκούραστες μετακινήσεις χάρη στο αυτόματο κιβώτιο τόσο στην πόλη όσο και εκτός με τις σ.α.λ. να πέφτουν σε εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο. Μάλιστα, η τιμή των 22.990 ευρώ συνδυάζεται με πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και αν είστε από εκείνους που θέλουν να «προηγούνται» τεχνολογικά η απόκτηση ενός υβριδικού Auris αποτελεί μία καλή κίνηση.

Από την άλλη, μία κλασική απορία που διατηρούν πολλοί ακόμη και σήμερα είναι αν διαφέρει η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε σχέση με ένα συμβατικής τεχνολογίας. Την απάντηση δίνει το υβριδικό Auris που δίνει την λύση ως ένα οικονομικό αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο. Ναι, τονίζω το αυτόματο κιβώτιο μιας και θα πρέπει να θεωρείται ως έξτρα απέναντι σε κάθε ντίζελ που λαμβάνετε ως μέτρο σύγκρισης, ειδικά αν κινείστε σε αστικό περιβάλλον.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, το Auris Hybrid επιλέγεται από αρκετούς για τον πραγματικό του ρόλο που είναι η εξοικονόμηση καυσίμου. Δίχως να αγνοούμε και το hitech της υπόθεσης που δεν είναι διόλου αμελητέος παράγοντας, δίχως να αγνοούμε όμως και την εξαιρετική ντίζελ έκδοση που ίσως και να ταιριάζει στο προφίλ των περισσοτέρων, ειδικά αν το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων τους είναι υπεραστικές…

Toyota Auris Hybrid – Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.798 cc
Διάμετρος x διαδρομή 80,5 x 88,3 mm
Διάταξη/κύλινδροι εμπρός εγκάρσια/τετρακύλινδρος
Ισχύς 73 kW (99 PS) / 5.200 rpm
Ροπή 142 Nm (14,5 kgm) / 4.000 rpm
Τροφοδοσία Ατμοσφαιρικός σε κύκλο Atkinson
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥΣ
Συνδυασμένη ισχύς 136 PS (σ.σ. η συνδυασμένη ροπή δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακριβή τιμή καθώς το επικυκλικό CVT την μεταβάλλει και την συνδυάζει ανάλογα με το φορτίο)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ηλεκτροκινητήρας Ισχύς: 60 kW, Ροπή: 207 Nm
Συστοιχεία μπαταριών Νικελίου-μετάλου υδριδίου, Χωρητικότητα: 1,3 kWh
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 10,9 sec
Τελική ταχύτητα 180 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής (βενζίνη) 5,9 lt/100 km
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 3,8 / 3,7 / 3,7 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 45 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 762 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 5
Εκπομπή CO2 87 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο CVT με πλανητικό μηχανισμό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Bridgestone Turanza, 195/65 R15
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4275x1760x1460 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1535/1525 mm
Μεταξόνιο 2600 mm
Χώρος αποσκευών 360 lt
Απόβαρο 1385 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 22.990€

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Οι επιδόσεις του υβρικού αούρις είναι σαφώς καλύτερες από του 1.4 turbodiesel. Μία ματιά στα νούμερα ιδιαίτερα των ενδιάμεσων επιταχύνσεων θα πείσει.

    Σε επιδόσεις είναι στα ίδια επίπεδα με τα 1600άρια turbodiesel του ομίλου VAG.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!