ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ZF & Levant Power, ενεργή ανάρτηση με ανάκτηση ενέργειας!

ZF Levant - The first fully active and regenerative suspension

Η ZF σε συνεργασία με την Levant Power εξελίσσουν ένα επαναστατικό τύπο ανάρτησης που θα ανακτά την χαμένη κινητική ενέργεια των αμορτισέρ!

Λίγο πολύ τα συστήματα που ανακτούν την χαμένη κινητική ενέργεια -που αναλώνεται σε θερμική- κατά την επιβράδυνση τα γνωρίζετε τόσο από τους αγώνες όσο και από διάφορα μοντέλα παραγωγής. Αλλά υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ιδέες που μπορούν να ανακτήσουν ενέργεια και να εφαρμοστούν σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου όπως η ανάρτηση.

GenShock prototypeΗ εταιρία ZF σε συνεργασία με την Levant Power ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει την πρώτη πλήρως ενεργή ανάρτηση με λειτουργία ανάκτησης ενέργειας. Εδώ να πούμε πως η Levant είναι μια νεοσύστατη εταιρία και ιδρύθηκε το 2009 στην Μασαχουσέτη από μία ομάδα σπουδαστών του ΜΙΤ οι οποίοι τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς είχαν παρουσιάσει τα πρωτότυπα GenShock. Πρωτότυπα υδραυλικά αμορτισέρ με μηχανισμό παραγωγής ενέργειας κατά την ταλάντωση του εμβόλου.

Φυσικά, από την στιγμή που η ZF υποστηρίζει την πατέντα της Levant το πράγμα σοβαρεύει με την εταιρία να μιλά για μαζική παραγωγή του GenShock σε μερικά χρόνια. Το πρωτότυπο της κοινοπραξίας αποτελείται από μία μονάδα ελέγχου, έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μικρή ηλεκτροϋδραυλική αντλία με οδοντωτούς τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας που ελέγχεται από την μονάδα κινεί την αντλία η οποία ρυθμίζει την ροή του λαδιού στο θάλαμο του αμορτισέρ.

Πέρα όμως από τον ρόλο της αντλίας στην λειτουργία της ενεργής απόσβεσης (δηλ. ενεργών αμορτισέρ τύπου CDC ή Continuous Damping Control), υπάρχει και η αντίστροφη λειτουργία της σαν γεννήτρια μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου για να καταναλωθεί και να μειώσει την κατανάλωση και συνεπώς την περιβόητη πια εκπομπή CO2.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!