ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο σφυρί καμβάς του Άντι Γουόρχολ με την Mercedes W196!

andy-warhol_mercedes-w196 (3)

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ένας ευμεγέθης καμβάς με θέμα το μονοθέσιο του Fangio εκτιμάτε πως θα «πιάσει» από 12 έως 16 εκατομμύρια δολάρια!

andy-warhol_mercedes-w196 (1)Ο Άντι Γουόρχολ είναι πασίγνωστος για πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι οι πίνακες όπως αυτός με τίτλο «Mercedes-Benz W196 R Grand Prix Car (Streamlined Version, 1954)» που τον δημιούργησε το 1987 με κεντρικό θέμα το μονοθέσιο του Juan Manuel Fangio το οποίο στο Goodwood αναδείχθηκε ως το ακριβότερο αυτοκίνητο που έχει πωληθεί ποτέ.

Ο συγκεκριμένος μεγάλος καμβάς διαστάσεων 4076×4575 mm θα δημοπρατηθεί στις 12 Νοεμβρίου από τα Christie’s στη Νέα Υόρκη και υπολογίζεται πως θα πωληθεί από 12 έως 16 εκατομμύρια δολάρια. Για μερικές μέρες ακόμη ο καμβάς ανήκει στην Daimler Art Collection ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουόρχολ τον δημιούργησε την χρονιά που άφησε τα εγκόσμια έχοντας προλάβει να κάνει 35 μεταξοτυπίες και 12 πίνακες από τα 80 έργα που είχε συμφωνήσει με την Mercedes.

andy-warhol_mercedes-w196 (4)Πίνακες, φωτογραφίες, κομμάτια φιλμ, γλυπτά, ηχογραφήσεις, φορέματα και πρώιμο ψηφιακό υλικό κυκλοφορούν πια ελεύθερα προς πώληση, ανεβάζοντας χρόνο με τον χρόνο τις μετοχές του πάπα της Ποπ και επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα της (όπως ήθελε ο ίδιος) εφήμερης τέχνης του, σύμφωνα με το ethnos.gr. Kαταχωρισμένος ήδη ως ο best seller καλλιτέχνης της μεταπολεμικής εποχής, ο Γουόρχολ (και δη η προσωπογραφία του Mάο που ζωγράφισε το 1972) θα έφτανε τον Nοέμβριο του 2006 να πωληθεί σε δημοπρασία των Christie’s στην τιμή των 17,1 εκ. δολαρίων σε έναν μεγιστάνα από το Xονγκ Kονγκ.

andy-warhol_mercedes-w196 (2)Tον Mάιο, του 2007, το σημαντικότερο κομμάτι από τη συλλογή έργων Death & Disaster που φιλοτέχνησε το 1963, το Green Car Crash, δημοπρατήθηκε από τα Christie’s για να φτάσει τα 71,7 εκ. δολ. . Aυτή είναι μέχρι στιγμής η υψηλότερη τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε ποτέ έργο του Γουόρχολ, με πιο μετριοπαθείς στιγμές το πορτρέτο (ένα από τα πολλά) της Mέριλιν Mονρόε (το Lemon Marilyn) που δημοπρατήθηκε για 28 εκ. δολ. και μια τετραπλή αυτοπροσωπογραφία του που άγγιξε τα 8 εκ. δολ. Iσως η διάσημη ρήση του πως «ο καλλιτέχνης είναι κάποιος που παράγει έργα που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να έχουν» να αξίζει, ωστόσο, περισσότερα…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!