NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ήσυχα αυτοκίνητα όσο μία τηλεόραση!

Car Noise Level Vibration and Harshness

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μία πρόταση η οποία θα προβλέπει στην πιο ήσυχη λειτουργία των αυτοκινήτων από το 2016…

CAR-SOUND-LEVELΚαλώς ή κακώς το αυτοκίνητο δέχεται μία ακόμη «επίθεση» από κανονισμούς προσφιλή προς το περιβάλλον που αυτή τη φορά δεν αφορά στους ρύπους και στα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα αλλά σε ντεσιμπέλ! Μελέτες που έχουν γίνει από την Ε.Ε. έχουν δείξει πως ο υπερβολικός θόρυβος, που υπάρχει ακόμα στις ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί ποικίλα προβλήματα υγείας, ενώ μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος για χιλιάδες θανάτους. Μία από όλες τις μελέτες εκτιμά ότι η ηχορύπανση είναι η δεύτερη σοβαρότερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και επισημαίνει ότι το πρόβλημα του θορύβου δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα σε όλη την έκτασή του.

nyc-taxiΑν τελικά η περάσει η πρόταση που θα γίνει οδηγία τότε τα αυτοκίνητα που θα  κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους από το 2016 θα παράγουν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Συγκεκριμένα, το επίπεδο θορύβου που παράγουν τα αυτοκίνητα θα μειωθεί από τα 74 dB που ισχύουν σήμερα στα 68 dB που αντιστοιχεί σε αυτό μιας τηλεόρασης με κανονική ένταση φωνής. Για τα σπορ μοντέλα το όριο αυτό θα είναι κατά 9 dB πιο υψηλό, για τα βαριά φορτηγά θα φτάνει τα 79 dB ενώ θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση της στάθμης θορύβου όπως με την ενεργειακή ετικέτα των ελαστικών.

Το αξιοπερίεργο είναι πως τα ίδια επίπεδα θορύβου ισχύουν εδώ και δεκαετίες όπως μπορείτε να διαβάσετε σε ένα αναλυτικό μας άρθρο που είχε συγγραφεί το 2003(!). Φυσικά, για τα ηλεκτρικά μοντέλα θα ισχύσει το αντίθετο μιας και θα πρέπει να προβλεφθεί τεχνητός τρόπος παραγωγής ήχου ώστε να τα αντιλαμβάνονται έγκαιρα όσοι βρίσκονται έξω από το αυτοκίνητο (π.χ. πεζοί, ποδηλάτες κ.α.).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!