ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνολογία Matrix LED κάνει την εμφάνιση της

matrix audi

Η HELLA και η AUDI με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουν τον πρώτο προβολέα Matrix LED αντιθαμβωτικής δέσμης πορείας τοποθετημένο στο AUDI A8.

Lippstadt, 12 Φεβρουαρίου, 2014. Με την έναρξη του νέου AUDI A8, η AUDI και η  HELLA γιορτάζουν μία διπλή παγκόσμια πρεμιέρα: το πιο πρόσφατο μοντέλο της ναυαρχίδας της AUDI θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα κυκλοφορεί στο δρόμο με προβολείς Matrix LED με αντιθαμβωτική δέσμη πορείας. Ακόμα ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας φωτισμού είναι τα δυναμικά  φώτα κατεύθυνσης.

Η καρδιά των προβολέων Matrix LED είναι η αντιθαμβωτική δέσμη πορείας. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να οδηγήσει το όχημά του με τα φώτα πορείας μόνιμα αναμμένα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ‘’τυφλώσει’’ κάποιο προπορευόμενο όχημα ή κάποιο όχημα από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Η λειτουργία αυτή είναι τεχνικά εφικτή χάρη στη διάσπαση της δέσμης πορείας σε πέντε ανακλαστήρες, όπου ο καθένας έχει ένα chip το οποίο περιέχει 5 LED.

Για πρώτη φορά η HELLA ειδικός στον φωτισμό, κατάφερε να λειτουργεί κάθε chip με τα 5 LED μεμονωμένα, οπότε τα συνολικά 25 LED ανά προβολέα μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ή χαμηλή ισχύ όπως και όταν αυτό απαιτείται. Με τον τρόπο αυτό η δέσμη φωτός μπορεί να ελεγχθεί σε παρά πολύ μεγάλο βαθμό χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε μηχανισμού περιστροφής. Το αποτέλεσμα είναι η επίτευξη ενός τεράστιου αριθμού παραλλαγών στην κατανομή του φωτός χωρίς κόπο.

Το σύστημα εκκινεί μόλις ο οδηγός έχει επιλέξει την αυτόματη ρύθμιση από τον περιστροφικό διακόπτη φώτων . Με τη βοήθεια μιας κάμερας εντοπίζονται τα οχήματα από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αλλά και τα προπορευόμενα οχήματα και στη συνέχεια σβήνουν ή χαμηλώνουν μεμονωμένα LED  σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή της τεχνολογίας Matrix επιτρέπει για πρώτη φορά  περισσότερες από μία  σειρές να ανάψουν ταυτόχρονα .

Ένα παράδειγμα όπου πολλά οχήματα από το αντιθέτο ρεύμα είναι το ένα πίσω από το άλλο, ενώ αυτά είναι “καλυμμένα”, τα φώτα πορείας συνεχίζουν να φωτίζουν όλη την περιοχή μεταξύ των οχημάτων αλλά και δεξιά και αριστερά αυτών σε πλήρη ισχύ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον όχημα στο οπτικό πεδίο του οδηγού, το σύστημα επανέρχεται και πάλι στην πλήρη δέσμη των φώτων πορείας.

Επιπρόσθετα της ειδικής συγκάλυψης των άλλων οχημάτων , η δέσμη του προβολέα Matrix προσαρμόζεται στις συνθήκες οδήγησης όπως για παράδειγμα στις στροφές όταν απαιτείται η λειτουργία στροφής της δέσμης φωτός. Σε μια τέτοια κατάσταση , η ένταση του φωτός μπορεί να μεταβάλλεται ανα πλευρά ή μπορεί να επικεντρωθεί στην μέση του δρόμου καθώς οι  LED ελέγχονται χωριστά. Κατά συνέπεια η ορατότητα του οδηγού τη νύχτα βελτιώνεται σημαντικά ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος του να ‘’τυφλωθεί’’ ο οδηγός από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας εξαλείφεται.

Δεν είναι μόνο οι λειτουργίες ενίσχυσης της ασφαλείας που κάνουν τους προβολείς της ναυαρχίδας της AUDI να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος αλλά και η ελκυστική τους σχεδίαση. Κάτω από τη μάσκα , η οποία χωρίζει οπτικά τον προβολέα σε τμήματα, βρίσκονται τα πρώτα δυναμικά φώτα κατεύθυνσης. Μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει τα φώτα, μια λωρίδα από επτά τετράγωνα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο αρχίζουν να ανάβουν διαδοχικά με διαστήματα 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Μετά από 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου όλα τα τμήματα LED ανάβουν ξανά και φωτίζουν με πλήρη ένταση και έτσι δίνεται η  εντύπωση του ‘’δυναμικού φωτισμού’’. Όπως συνέβη και στο προκάτοχο του, η AUDI και η HELLA έχουν συνδυάσει και αυτή την φορά τις λειτουργίες φωτών κατεύθυνσης, φώτων ημέρας και φώτων θέσης σε ένα οπτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα όχημα με εντυπωσιακή και ξεχωριστή εμφάνιση που χαρακτηρίζει τον κατασκευαστή, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Παράλληλα με τους προβολείς Matrix LED, η AUDI και η HELLA ανέπτυξαν για το νέο Α8 μια παραλλαγή Xenon και ένα προβολέα LED με στατική δέσμη πορείας, η οποία πληροί τις απαιτήσεις της αγοράς των ΗΠΑ. Ήδη από το 2010 οι δύο εταιρείες είχαν αρχίσει με επιτυχία να εισάγουν νέες τάσεις και έτσι  το AUDI A8 που είχε έρθει στην αγορά εκείνη την εποχή τους κέρδισε όλους με το πρώτο πλήρες σύστημα προβολέα LED  με λειτουργία AFS (Adaptive Front Lighting System). Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, επιπλέον ο διακριτικός σχηματισμός και η χρήση νέων υλικών, όπως οι  πλαστικοί φακοί σήμαιναν ότι αυτή η μορφή φωτισμού είχε έρθει για να μείνει.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!