NEA

Νέος V6 3.0 TDI Clean Diesel από την Audi

audi_tdi_3litre

Πληρώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων euro 6 και με δύο διαφορετικές εκδόσεις, ισχύος 218 και 272 ίππων, ο νέος TDI της Audi αποκτά το παρατσούκλι “Clean Diesel”.

Στο Vienna Motor Symposium, στην Αυστρία, η Audi βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα νέο, εξελιγμένο TDI σύνολο, χωρητικότητας 2.967 κ.εκ. Ο εν λόγω κινητήρας είναι εξακύλινδρος, με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών και, όπως προαναφέραμε, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, ισχύος 218 και 272 ίππων. Η ροπή του, αντίστοιχα, φτάνει έως τα 600 Nm. Πέραν του ότι είναι πιο ισχυρός από το σύνολο που πρόκειται να αντικαταστήσει, καταφέρνει να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 13%, ανάλογα με το μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές ρύπων CO2 κατά 15 γραμμάρια/ χλμ. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο και η Audi αποφάσισε να του προσδώσει το χαρακτηρισμό Clean Diesel.

Φυσικά, για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, ο νέος TDI υιοθετεί μία σειρά από high-end τεχνολογικές λύσεις. Τα δαχτυλίδια των εμβόλων και άλλα κινούμενα μέρη έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να προσφέρουν την ελάχιστη δυνατή τριβή. Ο στροφαλοθάλαμος και οι κυλινδροκεφαλές έχουν διαφορετικούς αγωγούς ψύξης. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη θερμοδυναμική διαχείριση του συνόλου, ενώ το turbo και η πλήρως μεταβαλλόμενης ροής αντλία λαδιού έχουν αντίστοιχα αναβαθμιστεί. Για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία, συναντάμε ένα καταλυτικό μετατροπέα NOx που συνδυάζεται με φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων και σύστημα SCR, στην ίδια μονάδα.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!