ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Audi βλέπει προς τα 48V

Noch mehr Kraft und Effizienz ? die neue 48-Volt-Technologie von Audi

Η χρήση ηλεκτρικού συμπιεστή αλλά και η μεγαλύτερη απαίτηση των σύγχρονων αυτοκινήτων σε ηλεκτρική ενέργεια επιταχύνουν προς τα 48V…

Στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης των εταιριών η δουλειά τους είναι να βλέπουν αρκετά μπροστά. Τουλάχιστον μία δεκαετία …και η επόμενη είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως έχουμε γράψει, οι κατασκευαστές θα πρέπει να μειώσουν το μέσο όρο του στόλου της με διάφορους τρόπους, όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι εκδόσεις με CNG/LPG, η υβριδοποίηση κ.α.

Ανάμεσα στις εταιρίες που επενδύουν στην υβριδοποίηση είναι η Audi (εδώ ένα σχετικό άρθρο για την Schaeffler). Όταν μιλάμε για υβριδοποίηση δεν αναφερόμαστε μόνο στην υποβοήθηση με ηλεκτροκινητήρα αλλά και στην χρήση άλλων ηλεκτρικά υποβοηθούμενων εξαρτημάτων. Όπως οι κινητήρες με τον ηλεκτρικό κομπρέσορα που τοποθετούνται από τα πρωτότυπα Audi V6 TDI (στην παραγωγή από του χρόνου) με τις πληροφορίες μας να λένε πως θα δούμε και μικρότερα μοτέρ, όπως στο νέο VW Golf.

Το δίκτυο των 48V (με μπαταρία λιθίου) δεν αντικαθιστά το υπάρχον 12V (με μολύβδου), αλλά θα συμπληρώνει την λειτουργία του με επιπλέον ενέργεια, ενώ θα υποστηρίζει αποδοτικότερα και ισχυρότερα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, η γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη προσφέροντας χαρακτηριστικά mild hybrid με εξοικονόμηση και ανάκτηση ενέργειας έως 10 kW, αναφέρει η Audi δίχως να διευκρινίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, υψηλότερη τάση σημαίνει και μικρότερης διατομής καλωδιώσεις με μικρότερο βάρος. Πως μεταφράζονται όλα τα παραπάνω; Σε μείωση της κατανάλωσης έως 0,4 lt/100 km και στην μείωση του CO2 έως 10 g/km. Από το 2021 και έπειτα, το κάθε επιπλέον γραμμάριο CO2 θα έχει την αξία του …στην κυριολεξία μιας και θα είναι αρκετά βαρύ το πρόστιμο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!