NEA

Renault Eolab Concept, με 1 λίτρο στα 100! [vid]

Σας αρέσει η τεχνολογία και ψάχνετε κάτι οικονομικό για τις αστικές σας μετακινήσεις; Η Renault έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, αν και σε μορφή πρωτότυπου ακόμα.

Ένα από τα μοντέλα που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα στην προσεχή έκθεση του Παρισιού είναι το πρωτότυπο Renault Eolab, η γαλλική απάντηση στα αυτοκίνητα κατανάλωσης ενός λίτρου. Εξελιγμένο πρωταρχικά ως όχημα επίδειξης τεχνολογίας, το Eolab ακολουθεί μία ολιστική προσέγγιση σε αυτό τον τομέα. Καταρχήν, όπως φαίνεται και από την εξωτερική εμφάνιση, είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών τριβών.

Χάρη στο ασύμμετρο, τρίθυρο αμάξωμά του αλλά και σε αεροδυναμικά βοηθήματα που φέρει, όπως flaps στο πίσω μέρος και ένα ενεργό spoiler μπροστά, επιτυγχάνει να περιορίσει το συντελεστή αεροδυναμικής οπισθέλκουσας, Cd, στο 0,235. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στη μείωση του συνολικού βάρους. Σε σχέση με ένα Renault Clio, το Eolab ζυγίζει 400 κιλά λιγότερα, κόβοντας χοντρικά 130 κιλά από το πλαίσιο και το αμάξωμα, 70 κιλά από τις αναρτήσεις και 90 κιλά από τις επενδύσεις και τον εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά στον κινητήρα, χρησιμοποιείται ένα υβριδικό σύνολο που αποτελείται από έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα ενός λίτρου και 75 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 68 ίππων, ο οποίος αντλεί ενέργεια από ένα συσσωρευτή 6.7 kWh. Σε πλήρως ηλεκτρική κίνηση, το πρωτότυπο αυτό μπορεί να καλύψει απόσταση 60 χιλιομέτρων και να επιτύχει τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα.

Σε συνδυασμένη κίνηση πάλι, η κατανάλωσή του κυμαίνεται στο 1 λίτρο/ 100 χλμ. Όσο για τη γαλλική εταιρία, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω πρωτότυπο έχει “100 νέες και ρεαλιστικές τεχνολογικές εξελίξεις που είναι σχεδιασμένες να εισάγονται σταδιακά στα μελλοντικά οχήματα της Renault”.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!